A COR UNUM TAGJAINAK ADOTT AUDIENCIA
XVI. Benedek pápa a szeretetről
(forrás: www.kath.net - 2006. január 23.)

XVI. Benedek pápa a „Cor Unum” pápai tanács kongresszusán résztvevőknek adott kihallgatáson beszélt a 25-én megjelenő enciklikájáról, melynek témája a szeretet.

Ma ugyancsak nehéz ezt a szót kimondani, mondta XVI. Benedek. „A szó, szeretet, mára annyira elhasznált és lejáratott lett, hogy az ember szinte fél a szájába venni.” Holott ennek a szónak van eredeti értelme, amely „egy eredeti valóságot” fejez ki.

„Ezért nem vethetjük el, hanem újra foglalkoznunk kell vele, meg kell tisztítanunk és vissza kell vezetnünk eredeti fényéhez, hogy bevilágíthassa életünket és visszaterelhesse a helyes útra”, mondta a pápa.

„A hit emberiességét” akarja a pápa enciklikájában megmutatni, „az ember ‘igenjét’ testi mivoltához, melyet Isten teremtett, egy ‘igent’, ami a férfi és a nő közötti felbonthatatlan házasságban találja meg a teremtésben gyökerező formáját.” Az „erósznak” az „agapéba” való átváltozása enciklikájának egy további témája, jelentette be a pápa.
A másik iránti szeretet ekkor már nem magát keresi, hanem átváltozik a másik iránti gondoskodásba, amely kész a másikért áldozatot hozni, és megnyílik egy új emberi élet ajándékára.
Az „agapé” nem irányul az „erósz” ellen, hangsúlyozta XVI. Benedek. Ellenkezőleg: Krisztus áldozatában „új dimenziót talál”, és a szegényeknek és a szenvedőknek nyújtott keresztény karitatív tevékenység történetében mindig újra fejlődik.

Az enciklika két részből áll – egy teoretikusból, amely a szeretet lényegéről szól, és egy praktikusból, amely a keresztény karitászról, mondta a pápa. A téma mégis egy: „Engem éppen e két téma egysége érdekelt, mert e két fogalmat csak akkor lehet jól értelmezni, ha egységként fogjuk fel őket.”


vissza
a HABEMUS PAPAM oldalra                                       a KEZDŐLAPRA