Az első vatikáni kabinet-ülés
(forrás: www.kath.net – 2006. február 3. és 15.)

A konklávé első gyűlésén több püspök azt javasolta, hogy a jövendő pápa a Vatikán vezető tisztségviselőivel tartson olykor úgynevezett „kabinet ülést”. XVI. Benedek pápa február 13-án fél tizenegyre hívta össze az első ilyen típusú találkozót, amelynek fő témái az „Il Giornale” olasz napilap szerint a Szent X. Pius Papi Közösség és liturgikus kérdések. A Vatikán a témákról sem az ülés előtt, sem az után nem adott ki közleményt. Az olasz média arról beszél, hogy március 23-án újabb ülést rendeznek.

Az „Il Giornale” állításai szerint az ülésen az a kérdés is napirendre kerül, hogy az 1962-es régi rítust minden pap püspökének külön engedélye nélkül celebrálhassa. Ezen kívül a pápa a Pius Közösséggel való mielőbbi kiegyezésről is tárgyalni szeretne. A Pius Közösség elöljárója, Bernard Fellay január 13-án újságíróknak a legutolsó Rómában tett látogatásáról azt mondta, hogy „a tárgyalások nagyon hosszúak, de minden bizonnyal az eddigi leggyümölcsözőbbek voltak”. Nem régen pedig azt hangsúlyozta, hogy a Rómával folyó tárgyalásokban „jelentős előrehaladás” történt. Fellay püspök pozitívan ítélte meg a pápának a zsinatról karácsony előtt elhangzott kijelentéseit: „Senki sem tagadhatja, hogy az Egyház nagy részében a zsinat megvalósulása igen nehezen zajlott le. Minden a zsinat helyes interpretálásától függ”, jelentette ki a pápa, aki attól is óvott, hogy a zsinatot bárki tévesen vagy tendenciózusan értelmezze.

A Pius Közösség azonban nem egységes a kiegyezés kérdésében. A keményvonalasok továbbra is szigorúan ellenzékbe vonulnak: Rómának először meg kell térnie, csak utána lehetséges a kibékülés, követelte a közösség egyik püspöke, Richard Williamson. Ezzel szemben Fellay püspök a közösség számára egy apostoli adminisztratúra megalakulásában reménykedik, mert mint mondta: „Nem akarunk olyan katolikusok lenni, akik el vannak szakadva”, bár ehhez azt is hozzátette, hogy egy ilyen adminisztratúra a közösség nem minden igényét elégíti ki. A Vatikánból kiszivárgott hírek szerint, ott úgy ítélik meg a helyzetet, hogy a Pius Közösségen belül „túl sok ellenzék” létezik még. Az exkommunikáció megszüntetése csak akkor lehetséges, ha a közösség is lépéseket tesz Róma és a kibékülés felé.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                SZML 117 TARTALOMHOZ               a KEZDŐLAPRA