Amiről a konzisztórium előtt beszéltek
(forrás: www.kath.net – 2006. március 24.)

Három téma állt a bíborosok megbeszélésének középpontjában, akik XVI. Benedek pápával csütörtökön, egy nappal a konzisztórium előtt gyűltek össze. A pápa csütörtök délelőtt a szinódus termében találkozott a bíboros-kollégium tagjaival. A 193 bíboros közül 150-en jöttek el a Vatikánba.

Az ima néhány pillanata és a kollégium dékánja, Angelo Sodano bíboros-államtitkár üdvözlő szavai után, a pápa ragadta magához a szót és köszönetét fejezte ki a jelenlevőknek részvételükért. Ez alkalmat nyújt arra, mondta a pápa, hogy az egység és a közösség azon szellemében, mely minden egyházi gyülekezést jellemeznie kell, az ima és az elmélkedés bizonyos idejét együtt töltsék el.

Ez különösen akkor érvényes, „ha olyanok jönnek össze, akikre az Úr Egyházában a felelősséget bízta”. XVI. Benedek pápa azon kívánságának adott hangot, hogy a találkozást első sorban három téma megbeszélésére használják fel, ezek: a püspökök korhatárának és a nyugdíjazott püspökök Egyházon belüli helyzetének egyre sürgetőbbé váló problémája; a Lefebvre érsek által alapított Pius Közösséggel való kibékülés és a II. Vatikáni Zsinat liturgiareformja; végezetül azon kérdések, amelyek az Egyház és az iszlám közötti dialógussal kapcsolatban vannak.

Sodano bíboros bevezetője után a délelőtt folyamán Giovanni Battista Re bíboros a püspökök korhatáráról, míg Dario Castrillón Hoyos bíboros Lefebvre érsek követőinek kérdéséről beszélt. Ehhez a témához húsz másik bíboros is hozzászólt.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA