A SZENTSZÉKI MEGFIGYELŐK RÉSZÉRE ADOTT AUDIENCIA
Korunk legsúlyosabb igazságtalansága az abortusz
(forrás: www.kath.net – 2006. március 23.)

Az igazságosság alapja az igazság tisztelete, hangsúlyozta XVI. Benedek pápa azon az audiencián, amelyet a nemzetközi kormányszervezetek állandó szentszéki megfigyelői részére adott. „Az államok közötti és az államokon belüli kapcsolatok annyiban igazságosak, amennyiben elfogadják és tartják magukat az igazsághoz”, mondta a pápa. „Ha azonban az igazságot megsértik, veszélybe kerül a béke és a törvény rendje.” Ennek logikus következménye pedig az igazságtalanság eluralkodása.

„Ezeknek az igazságtalanságoknak sok megjelenési formája lehet”, folytatta. „Például az érdektelenség és a rendetlenség, amelyek olyan messze mehetnek, hogy a társadalom csírasejtjének a struktúráját, a családot elpusztítja. Vagy az arrogancia, ami visszaéléshez vezethet azáltal, hogy elhallgattatja azokat, akiknek nincs hangjuk vagy nem tudják magukat megértetni, mint ahogy ez korunk legsúlyosabb igazságtalanságánál történik, nevezetesen amikor a kezdeti életet megölik.”

A Vatikán képviselői a nemzetközi szervezeteknél „mértékadóan vesznek részt az Egyház prófétai felelősségében, ami továbbra is felemeli a hangját, hogy az emberiséget megvédje”, mondta a pápa. Még pedig akkor is, ha a politika és a közvélemény más irányba halad. XVI. Benedek pápa kijelentette: „Az igazság saját magából nyeri az erejét és nem azoknak a beleegyezéseknek az összességéből, amelyeket megkap.”


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA