Felszabadulás-teológus és az egyházi művelődési házak
(forrás: www.kath.net – 2006. március 16.)

Ausztria
Ernesto Cardenal, Nicaragua egykori kulturális minisztere, ausztriai körútja során egyházi művelődési házakban lép fel, melyeken XVI. Benedek pápát szidja.

A felszabadulás-teológia képviselője, Ernesto Cardenal az APA (Austria Press Agentur) hírügynökség beszámolója szerint március 14-én, a grazi egyetemen tartott előadásán hevesen támadta XVI. Benedek pápát, és szó szerint ezt mondta: „XVI. Benedek pápa elődje politikáját folytatja, és már az is katasztrófát jelentett az Egyház számára, és száz évvel visszavetette a fejlődését. A jelenlegi pápa volt elődje pontifikális politikájának mozgató ereje. Úgy gondolom, olyan lesz ő is, mint amaz volt, vagy még talán rosszabb.”

Cardenal úgy véli, hogy a Biblia üzenete politikai üzenet, és hogy az Egyház elsőrendű feladata azért síkraszállni, „hogy az elnyomottakat felszabadítsák, hogy igazságosság legyen, és hogy a szegénységet megszüntessék”.

Ernesto Cardenal jelenleg a Sal nevű zenekarral olvasókörúton vesz részt Ausztriában. Graz után, szerdán és csütörtökön a bécsi Kardinal König Haus-ban (König bíboros Ház) és az innsbrucki Haus der Begegnung-ban (a Találkozások Háza) tartanak előadást. Mindkét házat a katolikus Egyház üzemelteti.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA