Marini: Benedek pápa kritikus a liturgikus kérdésekben
(forrás: www.kath.net – 2006. március 22.)

Piero Marini érsek, a pápai ceremónia-mester lehetségesnek tartja a változtatásokat a pápai liturgiában. XVI. Benedek pápa kritikusabb és pontosabb, mint az elődje, mondta a 64 éves érsek az „Affari Italiani” online-magazinnak adott interjújában. Liturgiai szempontból „minden pápa külön történet”, jelentette ki Marini.

„II. János Pál pápánál egy kicsit szabadabb voltam. Kimondatlan egyezség volt közöttünk, mert ő inkább az ima, mint a liturgia embere volt”, magyarázta Marini, aki 1964 óta dolgozik a Vatikánban. XVI. Benedek pápánál ez másképp van. „Nála jobban kell vigyázzak, mert ő liturgia-szakértő”, vallotta be az érsek.

„De ez elégedetté tesz, mert ő mindig méltányolja a munkát, és beszélünk is róla.” Legelsőként a szertartásos rész lesz átdolgozva: „Elküldöm neki a megjegyzéseimet, és ő visszaadja nekem, vagy aláírásával, mint elfogadása jelével, vagy ő tesz javaslatokat, kiegészítéseket vagy javításokat.”

Az érsek a lefebvristákkal fennálló helyzetről is kifejtette az álláspontját. „Hogy egyszer s mindenkorra világossá tegyük: el kell fogadják, amit a II. Vatikáni Zsinat eldöntött, különben nem lesz lehetséges a kibékülés”, mondta az érsek. „Bizonyos ideig minden zsinat után volt feszültség”, jelentette ki. „Mindig akadnak olyanok, akiknek nem tetszik, ami történt.”

„Először azt kell megértsük, hogy a liturgia az Egyház számára az egység egyik jele”, mondta Marini, majd VI. Pál pápa szavait idézte, amely szerint az Egyház se nem a múlt, se nem a jövő, hanem a jelen egyháza. „Olyannak kell elfogadnunk az Egyházat, amilyen ma”, mondta az érsek. „Eközben nem arról van szó, hogy a misekönyvet vagy valami mást liberalizálunk, hanem egyedül a mai Egyház elfogadásáról. És ezzel kész.”

A hagyományos rítus mindenek előtt az „idősebb híveknek” lett kitalálva, hogy megkönnyítsék számukra az új rítushoz való átmenetet, magyarázta Marini. II. János Pál pápa később megengedte, hogy néhány templomban a szentmisét a hagyományos rítusban ünnepelhessék. „De ezen túlmenni, annyit jelent, mint az Egyházon kívül menni, és ez nem lehetséges”, vélte Marini.

„Ha a liturgia az Egyház egységének egyik jele, akkor nem lehet a híveket csoportokra osztani, ahol az egyik egy bizonyos órában így, majd egy másik egy órával később más módon imádkozik.” Marini szembeszállt a „neo-ritualizmussal” is. Túl kevés, ha egy pap a szentmisét e gondolatokkal mutatja be: „Na jó, betűszerint ünneplem a szentmisémet, tehát minden rendben van.” Marini szerint „ez nem helyes, a szentmise nem jelenti a liturgikus normák szolgai respektálását”.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA