A túlnyomó többség ellene van
(forrás: www.kreuz.net – 2006. április 15.)

Az amerikai hetilap, a „National Catholic Reporter” egyházi ügyekben liberális, ugyanakkor általában nagyon jól informált Vatikán-szakértője, John Allen nagypénteki cikkében a régi miséről folyó spekulációkról is véleményt mondott. Szerinte obskúrosok azok a híresztelések, melyek a tridenti mise celebrálásának húsvét vasárnapján bejelentett engedélyezéséről szólnak.

Egy magát megnevezni nem akaró általa kikérdezett vatikáni hivatalnok szerint a bíborosok a régi mise engedélyezéséről szóló vitájukban messzemenőig egyetértettek: „A túlnyomó többség ellene volt.” Ha az „Ecclesia Dei” pápai komisszió elnöke, Dario Castrillon Hoyos bíboroson múlna, az 1962-es misekönyv szerinti celebrálás már rég általánosan megengedett volna. XVI. Benedek pápa azonban megpróbál a „megegyezés bázisán” dolgozni. És ebben az ügyben nincs teljes egység az egyházi vezetők között. Egy másik – szintén nem megnevezett – vatikáni forrás szerint olyan témáról van szó, amelyet még nem gondoltak át alaposan.

Lehetséges, hogy egy olyan dokumentum kidolgozásán dolgoznak, amelyről nagyon kevés pápai tanácsadó tud. Ezért erről a témáról jelenleg nem lehet semmi biztosat mondani. „Amink van, az mindössze a tűz keresése során felbukkant csomó parázs.”

John Allen egy másik okot is megnevez, miért valószínűtlen, hogy a pápa a tridenti mise felszabadítását húsvétkor jelentse be: XVI. Benedek pápa fontosnak tartja, hogy a liturgikus kalendárium nagy ünnepei önmagukért szóljanak. Ez volt az oka annak is, hogy nem akarta első enciklikáját karácsonykor megjelentetni.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA