XVI. Benedek pápa véleménye Medjugorje-ről
(forrás: www.kreuz.net – 2006. április 18.)

XVI. Benedek pápa nemrég fogadta Mostar Medjugorje-ért felelős püspökét, aki az ottani jelenések valódiságával szembeni álláspontját megerősítve távozott a kihallgatásról.

Mostar-Duvno püspöke, Mons. Ratko Peric (62) a „Crkva na kamenu” –Egyház a sziklán című mostari egyházmegyei lapnak adott interjújában beszámolt XVI. Benedek pápa Medjugorje-ről alkotott véleményéről.

Peric püspök a február végi ad-limina látogatásakor találkozott a pápával. Ekkor terelődött a szó Medjugorje-re, ahol 1981. június 24-e óta hat helybéli gyermek azt állítja, hogy a Szűzanya naponta megjelenik nekik. Közülük hárman ma is azt állítják, hogy naponta részesülnek látomásban. E látomások egyházi elismerésének kérdéséhez érve a pápa csodálkozva és meglepetve csak mosolygott, jelentette ki Peric püspök.

Monsignore Peric hangsúlyozta, hogy továbbra is tilos hivatalos zarándoklatok szervezése Medjugorje-ba.

A Szentatya az ad-limina látogatáskor kijelentette, hogy a hittani kongregáció tagjai újra és újra azon töprengtek, miként lehetséges, hogy hívő emberek egy évtizedekig tartó, naponta megismétlődő „látomások” valódiságában hinni tudnak. A kongregáció azon a véleményen volt – mondta a pápa Peric püspöknek –, hogy a Medjugorje-ben hívőknek a papok osszák ki a szentségeket, és a látomások valódiságának kérdését hagyják figyelmen kívül. (szerk. megj.: ??)

A pápa ugyanakkor tudni akarta a püspöktól, hogy még mindig tartanak-e a „látomások”? Peric püspök igennel felelt, és elmondta, hogy a Szűzanya eddig 35 ezerszer „jelent meg”, és „ennek vége még mindig nincs kilátásban”.

Ezzel kapcsolatban a püspök abszurd üzenetekről és hazugságokról számolt be, valamint a vele szembeni engedetlenség számos aktusáról. A Medjugorje-i üzenetek kitalálóinak szeme előtt financiális érdek lebegett, amikor megpróbáltak hasznot húzni a „búcsújáróhelyből”. Az egykor szegényes község az elmúlt 20 évben gazdaságilag virágzó hellyé változott, amelyet a világ minden tájáról évente csaknem egymillió „zarándok” keres fel. Az olaszok és franciák mögött a németek alkotják a harmadik legnagyobb számú zarándokcsoportot.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA