Százezrek Pünkösdkor a római Szent Péter téren
(forrás: www.kath.net – 2006. május 10. és június 3.)

A katolikus karizmatikus megújulás a világ hatvan országában működő közösségeinek tagjai fognak XVI. Benedek pápával részt venni a pünkösdi vigílián a római Szent Péter téren, akik a világegyház főpásztorával és egymással „az ima szellemében, a megszentelődésben, a közösségben és az igehirdetésben való megújulást” akarják megünnepelni.

A Szentatyával való találkozás június 3-án, szombaton körülbelül 16 órakor kezdődik, amelyet A Világiak Pápai Tanácsa szervez, és amelyre több mint 125 mozgalom és lelki közösség tagjait hívták meg. Két órával később, 18 órakor a mozgalom tagjaiból százezrek fogják Pünkösd főünnep ünnepélyes vecsernyéjét XVI. Benedek pápával együtt imádkozni.

Ez a nagy esemény idén egybe esik a karizmatikus megújulási mozgalom alapításának 40 éves évfordulójával. Ebből az okból az olasz mozgalom tagjai a pünkösdi vigília alakításában nagy mértékben részt fognak venni. A karizmatikus megújulás (ICCRS) nemzetközi és 1993 óta pápailag elismert szövetsége, amelynek székhelye közvetlenül a Vatikán mellett található, a pápával való találkozással indítja a 40 éves fennállás ünneplését. A karizmatikus megújulás 1967 februárjában alakult az észak-amerikai Pittsburgh-ben (Pennsylvania). Egy hálaadó ünnep és két nemzetközi konferencia fogja a programot lekerekíteni.

A különböző rendezvények arra szolgálnak, hogy a Szentlélek eme megújulási útjának eredetét és történetét ismét felidézzék – különösen azt a pillanatot, amikor az alapítók a Szentlélek kiáradását megélhették. Azóta beszélnek ezzel kapcsolatban a Szentlélekben való azon „keresztségről”, amely a keresztény ősközösség tapasztalatához és a különböző karizmák – amelyekkel annak idején a közösség az apostolok imájának köszönhetően részesült – felismeréséhez kötődik.

Oreste Pesare, az ICCRS igazgatója a 40 éves jubileum kapcsán tartandó ünnepségeket nagy lehetőségnek tartja, hogy „a pünkösdi ünnepet gazdagabbá és termékenyebbé tegyék”. Ezen kívül bejelentette, hogy híveik a pápa pünkösdvasárnapi szentmiséjén is részt fognak venni.
      Hogy a 2006-os Pünkösdöt felejthetetlen eseménnyé tegyék, és hogy a Szentlelket a világban való állandó működéséért dicsőítsék, szervezete az olasz karizmatikus mozgalom csoportjaival az istentisztelet utánra a Rómától 14 kilométerre fekvő város, Marino stadionjában egy nagy közösségi találkozót szervez. „Legalább tízezer résztvevőre számítunk”, mondta Pesare. „A találkozó a következő mottó alatt áll: ‘Lelkem dicsőíti az Úr nagyságát’, és arra ad lehetőséget, hogy Istennek a bennünk való napi működéséért és mindenért, amit a Szentlélek által történni megenged, tiszteletet adjunk.”
      Oreste Pesare számára a Szentlélek, akit gyakran az „ismeretlen Istennek” neveznek, az, aki „kegyelmével a világ minden sarkában emberek ezreinek az életét változtatja meg fáradhatatlanul, akik megújult örömmel éppen a ‘Lélekben való keresztség’ megtapasztalása által új életet kezdenek ebben a Szentlélekben. Ő az, akit mi nyilvánosan tisztelni és magasztalni szeretnénk, hogy ezzel annak a felhívásnak tegyünk eleget, amelyet mind II. János Pál, mind XVI. Benedek pápa az egész karizmatikus mozgalomnak és az egész Egyháznak adott, nevezetesen: ‘a pünkösdi kultúrát’ és a Szentlélek működését az Egyház és minden egyes hívő életében terjesszük.”
      A Marino-i stadionban való találkozás „az ima, a hallás, a tanúságtétel és a lélek felhívásának pillanataiból” fog állni, és egy dicsőítő ünnepséggel fog végződni – „egy koncerttel és egy tánccal, amelyet a Szentlélek tiszteletére különböző országok művészei imaként fognak előadni”.
      P. Raniero Cantalamessa, a pápai ház prédikátora, valamint P. Tom Forrest, az Egyházban működő karizmatikus mozgalom egyik kezdeményezője az ünnep keretében a Szentlélek működéséről és hatalmáról fog beszédet tartani.

Ezután az olasz városban, Fiuggi-ban, június 5-től 9-ig nemzetközi konferenciát tartanak, amely a karizmatikus megújulási mozgalom minden tagja előtt nyitva áll, és amelyen előreláthatólag 70 országból ezer delegált vesz részt. Az előadók között van Allan Panozza, az ICCRS elnöke; Joseph Grech püspök Ausztráliából; Kevin és Dorothy Ranaghan, P. Tom Forrest, valamint Sr. Nancy Kellar az Egyesült Államokból; P. Diego Jaramillo és Moisés Azevedo Latin-Amerikából; P. Bart Pastor Ázsiából; Jean Pliya Afrikából; valamint Charles Whitehead, Matteo Calisi és Kim Kollins Európából.

Június 9-e és 11-e között ugyanebben a városban kongresszust tartanak az egyes országok karizmatikus megújulási mozgalmainak körülbelül 300 vezetője számára. Ennek azt a célt kell szolgálnia, hogy „a kezdetekre visszatekintsünk”, mondta Parese. El kell gondolkodnunk azon, „hogy vajon hűek maradtunk-e Isten intenciójához, és telve örömmel vállaljuk azt a kihívást, amit a Szentlélek a harmadik évezredben számunkra előkészít.”


A Pünkösd vigíliáján megtartott találkozó előkészítésével a Szentatya A Laikusok Pápai Tanácsának elnökét, Stanislaw Rylko érseket bízta meg, aki interjút adott a rendezvénnyel kapcsolatban a ZENIT-nek. Most következzen néhány részlet az érsek szavaiból:

„A pápa az előkészületeket közvetlen közelből figyelte. Ezt mutatják azok a szavak is, amelyeket a május 21-i Regina coeli imádság után mondott: ‘Miközben a lengyelországi apostoli utazásomra készülök elő, szívemben és imámban a közelgő jelentőségteljes pünkösdi vigília találkozó is jelen van. Ez azzal az örömmel fog megajándékozni, hogy a Szent Péter téren a világ számos országából több mint 100 egyházi mozgalom és új közösség számos tagjával találkozhatok. Jól tudom, miben áll művelő, nevelő és misszionárius gazdagságtok, amelyet a szeretett II. János Pál pápa olyan nagyra értékelt, támogatott és bátorított.’
      XVI. Benedek már sok éve figyeli ezeket az új mozgalmakat, és ezt a teológus és a pásztor szeretetével teszi. A mi posztmodern, mélységesen szekularizált világunkban megfigyelhetjük, milyen aggodalmas mértékben csökken a hit sok emberben. E háttér előtt ezek az új karizmák a remény fontos jeleként jelennek meg, mint erős utak, amelyen a hitet élni lehet, mint helyek, ahol a Krisztussal való találkozás könnyűvé válik, aki az emberek életét radikálisan átalakítja, azzal, hogy sokaknak az evangelizáláshoz különleges lelkesedést ad.
      Ezek a valóságok a Szentléleknek az Egyház életében való mindig újra fellépő új kiáradásának a gyümölcsei, tehát olyan kezdeményezéseké, amelyeket egyetlen ember sem találhatott ki, amelyeket senki nem tervezhetett meg előre. Ezek teljességgel megszolgálatlan ajándékok, amelyeket Isten népének mély hálával kell fogadnia. És én azt hiszem, hogy a pápa nem fog habozni, hogy a Pünkösd főünneppel való jelentős kontextusban az egész Egyházhoz nyomatékosan apelláljon, hogy magukat a Szentlélek ezen adományai előtt egyre jobban megnyissák. És egyúttal a mozgalmakat arra fogja bátorítani, hogy az Egyház küldetését továbbra is nagyvonalúan és lelkesen szolgálják. Amikor XVI. Benedek pápa még a Hittani Kongregáció prefektusa volt, kiemelte, hogy a Szentlélek bennünket mindig akkor, amikor beavatkozik, adományainak teljesen váratlan újdonságaival bámulattal tölt el. Következésképpen nem kell csodálkozni rajta, ha az új karizmák az egyházmegyék és plébániák megszokott lelkipásztori gyakorlatában bizonyos zavarok forrásai lesznek. Vannak olyan laikusok és pásztorok, akiknek nehezére esik, ezen adományok igazi jelentőségét felfogni. És még ma sincs hiány a bizalmatlanságokból és ellenállásokból.”


A szerkesztő megjegyzései:
Mint a híradásokból kitűnik, a Szent Péter téren csaknem négyszázezer ember gyűlt össze és vivátozta a pápát. Hiába a siker és a népszerűség a legnagyobb kísértés a halandó ember számára.

E cikkel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet „Az új katekumen mozgalom” című írásra, amelyet a HÍREK oldalon találhatnak meg. Ki hitte volna egy évvel ezelőtt, amikor a hagyomány- és hithű katolikusok reményüket az új pápába helyezték, hogy nem őket, hanem a karizmatikusokat öleli keblére a pápa, aki mint teológus és mint a pápai inkvizíció utódjának, a Hittani Kongregációnak volt prefektusa elődjénél sokkal jobban van hivatva elbírálni, mi felel meg a katolikus tannak és mi nem.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA