A pápa új államtitkárt nevezett ki
(forrás: www.kath.net – 2006. június 22.)

Genova érseke, Tarcisio Bertone bíboros lesz az új vatikáni bíboros-államtitkár, ezt a hírt hozta nyilvánosságra csütörtökön a Vatikán. A 71 éves bíboros Angelo Sodano bíborost követi. A bíboros-államtitkár felelős a Vatikán politikai és diplomáciai tevékenységéért. Sodano bíboros még szeptember 15-ig hivatalában marad, jelentette a Vatikán.

A Vatikán ezen kívül egy másik cserét is bejelentett. A Szentszék eddigi „külügyminisztere”, Giovanni Lajolo bíboros átveszi a vatikáni kormányzóságok vezetését. Az eddigi vezető, Edmund Casimir Szoka (78) bíboros lemondását XVI. Benedek pápa ma fogadja el.

Tarcisio Bertone 1934. december 2-án született a Torino közelében fekvő Romano Canavese-ben egy nyolcgyermekes család ötödik gyermekeként. Iskoláinak elvégzése után 1950. december 3-án Bertone belépett a szaléziánusokhoz, Don Bosco rendjébe. Ezt követően Rómában és Torinoban tanult filozófiát és teológiát.

Bertone kánonjogból doktorált, diplomamunkája XIV. Benedek pápáról szólt. 1961. július 1-én szentelték pappá. 1967-tól a római szaléziánusok egyetemén volt a morál-teológia professzora. 1976-tól 1991-ig kánonjogot és nemzetközi jogot is tanított. 1989. június 1-én a szaléziánus egyetem nagyrektorává választották. Ugyanez év augusztus 1-én II. János Pál pápa Vercelli/Piemont érsekévé nevezte ki.

Bertone-t 1995. június 13-án a Hittani Kongregáció titkárává nevezték ki. 2002. december 10-én lett Genova érseke. 2003. október 21-én II. János Pál pápa bíborossá nevezte ki. Tituláris temploma Rómában a Santa Maria Auxiliatrice templom.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA