Edith Stein meghódítja a Szent Péter dómot
(forrás: www.kath.net – 2006. június 15.)

Csaknem hat méter magas és több tonna súlyú lesz az a szobor, amelyet jelenleg az olaszországi Carrara-ban készítenek, és amely Edith Stein-t ábrázolja, aki a kezében tartott toráról és keresztről lesz felismerhető. Paul Nagel, a kölni művész csaknem két évet dolgozott a terven, amely most Carrara egyik márványbányájában, a „Cave Michelengelo”-ban, amelyben Michelangelo figurái is készültek, lesz egy hatalmas márványtömbből kifaragva.

A zsidó Edith Stein-t – aki 1891-ben Breslau-ban (Boroszló/Szilézia) született, 1922-ben konvertált, 1933-ban Kölnben belépett a karmelitákhoz, és akit 1942-ben Auschwitzban meggyilkoltak – 1987-ben Kölnben boldoggá és 1998-ban Rómában avattak szentté.

Az Edith-Stein-plasztikát „természetesen” fehér márványból faragják ki, jegyezte meg Joachim Meisner bíboros a sajtófogadáson, „mivel a fehér márvány a szentség ismertetőjegye. Hiszen a Szent Péter bazilika körüli és magában a bazilikában látható szobrok is mind ebből a márványból lettek kifaragva. Ez a Breslaubol és Kölnből származó nagy szent, aki idöközben Európa védőszentje lett, így Rómában a világegyház központjában fog állni.” A kölni érseken világosan meglátszott, mekkora örömet jelent számára a pápának szánt kölni ajándék.

A szobrász, az 1925-ben született Paul Nagel, nem ismeretlen Kölnben. De nem csak a dómvárosban, hanem többek között Xantenben, Würzburgban, Mainzban vagy még Jeruzsálemben is megtálalhatóak művei. Edith Steinnel évek óta foglalkozott, a Bensberg-i Schulte-bíboros-házban tálalható templom kiképzése és az ugyanitt álló Edith Stein kápolna bejáratát is ő készítette. Edith Stein alakjában azt a kereszténységhez tért nagyon intelligens zsidó nőt látja, „aki vőlegényét és megváltóját Krisztusban találta meg”. Edith Stein filozófiájának középpontjában a „kereszt-tudománya” állt. Számára tudatossá vált, hogy – miként ezt 1941-ben maga írta – „a keresztet alaposan meg kell éreznie annak”, aki a kereszt tudományáról értekezik. Ezt az érzést köszöntésével, „Ave crux, spes univa” (Légy üdvözölve kereszt, te egyedülálló remény) is kifejezte.

Paul Nagel hálás és büszke, hogy ezzel a feladattal őt bízták meg. Wolfgang Hirsch, egy Düsseldorf-i vállalkozó, aki feleségével együtt a szobrot több mint 400 ezer euroval szponzorálta, a sajtófogadáson rámutatott, hogy csakúgy, mint Edith Stein, ő is Breslau-ból jött a Rajna partjára. Edith Stein a keresztények és a zsidók, a tudomány és a hit, az actio és a passio közötti hid építője. Felvette magára azt a keresztet, amit a zsidó népre róttak, és keresztény értelemben hordta.

Hirsch kijelentette, hogy nagyon örül, hogy Edith Stein „a kereszt által megáldott” üzenetével végre központi helyen lép a világ nyilvánossága elé. A szobor július végén lesz Carrara-ban kész, onnan szállítják ezután Rómába. XVI. Benedek pápa október 11-én, a szerdai általános audiencia után fogja felszentelni és birtokba venni. Meisner bíboros, a művész és az ajándékozó, valamint a német és külföldi Edith Stein közösségek tagjai, mind ott lesznek a szertartáson.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA