Francia klerikusok a tridenti mise ellen
(forrás: www.kath.net – 2006. október 25.)

35 francia klerikus apellált XVI. Benedek pápánál, hogy ne könnyítse meg mise régi rítusban való celebrálásának feltételeit. A közeljövőben várható engedély ugyanis a katolikusokat „egy más korszak liturgikus életébe” taszítaná vissza, véli állásfoglalásában a 35 francia pap és püspök.

Toulouse püspöke, Robert Le Gall a „La Croix” újságnak azt nyilatkozta, hogy egy ilyen intézkedés „mindenekelőtt azoknak fog nagy nehézséget jelenteni, akik lojálisak a II. Vatikáni Zsinattal szemben”. Lefebvre érsek szakítása az Egyházzal „nem csak a liturgia miatt” következett be, tette hozzá Claude Dagens, Angouleme püspöke.

Benedek pápa láthatóan kevésbé tart a régi mise felszabadításától. Számára nagyon fontos a tridenti mise híveivel való kibékülés. A Motu Proprio, amelyet állítólag nemsokára nyilvánosságra hoznak, minden papnak megengedi, hogy a misét a zsinat előtti rítusban mutassa be. Eddig ez csak bizonyos feltételek mellett volt lehetséges.

II. János Pál pápa az Ecclesia Dei dokumentumban azt kívánta, hogy mindazoknak a katolikus híveknek, „akik a latin hagyomány liturgiájának és fegyelmének egy korábbi formájához ragaszkodnak”, az egyházi közösséget „megkönnyítsék”, „olyan intézkedések biztosításával, melyek szükségesek ahhoz, hogy kívánságaikat figyelembe vegyék”. A gyakorlatban azonban ez nem valósult meg (azaz a püspökök engedetlenek voltak a pápával szemben!), a régi mise híveit gyakran elutasították és háttérbe szorították. XVI. Benedek pápa Motu Proprio-jával most a feltételeket akarja eltörölni, azaz lehetetlenné akarja tenni, hogy a püspökök kénye-kedvétől függjön a tridenti rítusú mise engedélyezése. (lásd például: a HÍREK oldalon A Mainz-i püspöki hivatal a Péter Közösség papjának megtiltotta a tridenti mise celebrálását című cikket.)


Egy németországi pap értesülései szerint a szentmise felszabadításáról szóló pápai dokumentum azt írja (majd) elő, hogy ha egy pap a régi misét akarja bemutatni, azt kérés nélkül megteheti. A 30 hívő aláírására akkor van szükség, ha egy egyházközségben, egy plébánián nincs olyan pap, aki a régi misét magától is celebrálja. Ilyen esetben, ha 30 hívő kéri a tridenti misét, a püspöknek kötelessége gondoskodni róla, hogy ez az adott helyen, az adott templomban is megtörténhessen. Tehát a papoknak a celebráláshoz, ha egyébként ők akarják, nem lesz szükségük az aláírásokra.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA