NYOLCADIK TRIDENTI RÍTUSÚ ZARÁNDOKLAT ALTÖTTINGBE
2008. május 22-től 25-ig

Idén május 22-25-ig nyolcadik alkalommal rendezték meg a latin rítus rendkívüli formájában a katolikus tradíció zarándoklatát Altöttingbe és Altöttingben. A rendezvény „A megmentő katolikus az állam, a társadalom és a család átalakulásai közepette” mottó alatt zajlott.
(Altötting Salzburgtól 60 km-re északra fekszik, és egyike Európa legnagyobb Mária-kegyhelyeinek, Loreto, Częstochowa mellett.)

A zarándoklat csúcspontja a szombaton, május 24-én – „Szűz Mária, a keresztények segítsége” ünnepén – bemutatott ünnepélyes főpapi szentmise volt, melyet Wolfgang Haas Liechtenstein érseke celebrált.

Az érsek az ünnep kapcsán Szűz Máriáról, mint az Auxilium christianorum – a keresztények segítőjéről, prédikált. Az ezen az oldalon megtekinthető filmeken hallható e prédikáció néhány részlete. Ezek magyar fordítása a következő:

„Az az asszony, akit Judea hegyvidékén «az Áldottnak» neveznek, minden asszony előtt Áldottnak, ezt az áldott létét örök időkre megőrzi, áldott asszony ő minden ember számára, az egész kereszténység számára. Forduljunk hozzá nem csak személyes ügyeinkben, melyek szorongatnak bennünket, hanem éppenséggel az Egyház nagy gondjaiban. Azokban a támadásokban, melyeket az Egyház ma is átél, nem kevésbé, mint a korai időkben, melyekben ez a cím, Auxilium christianorum, oly nagyon előtérbe került. Igen, kedveseim. Mi is ismerünk az Egyházban belülről és kívülről jövő sokrétű támadást. Talán azok, melyek belülről jönnek még veszélyesebbek, mint azok, melyek kívülről támadnak ránk. Imádkoznunk kell a megkülönböztetés szelleméért, újra és újra a Szentlelket kell szólítanunk, hogy ne engedjen bennünket tévedésbe esni, hogy katolikus igazságaink alapján szilárdan és tántoríthatatlanul megálljunk. Máriát kell kérjük, hogy segítsen nekünk, hogy az igazi Egyház e fundamentumát soha el ne hagyjuk. Mária, segíts mindannyiunknak, hogy Szent Péter utódával, Szentatyánk, Benedekkel együtt katolikus hit-utunkat járjuk. Segíts mindannyiunknak, akkor is, ha bűnösök vagyunk. Éppen azért, mert bűnösök vagyunk, és mert állandóan támogatásodra és segítségedre szorulunk. Ámen.”



Auxilium christianorum, (a. m. a keresztények segítsége). A katolikus Egyházban e megszólítással illetik Szűz Máriát a lorettói litániában a lepantói győzelem emlékére. Egyúttal egy Mária-ünnep neve is, melyet május 24-én tartanak. Ezt az ünnepet VII. Pius pápa alapította savonai fogságából való visszatérésének emlékére (1814. május 24.) Róma számára, de később az egész világon elterjedt.


Kapcsolódó cikk: NYOLCADIK TRIDENTI RÍTUSÚ ZARÁNDOKLAT ALTÖTTINGBE



KÉPEK ÉS VIDEORÉSZLETEK A ZARÁNDOKLATRÓL


a misére a menet a kegykápolnából indult
A bevonulás
wmv fájltípus: 3:46 p; 4,38MB

A prédikáció
wmv fájltípus: 4:22 p; 5,09 MB

Áldozás
wmv fájltípus: 4:11 p; 4,87 MB/td>



        
Bevonulás a Szent Anna bazilikába

A Szent Anna bazilika a mise végén

        


        
A bazilika belseje a mise végén        


Magyar zarándokok a kegykápolna előtt


vissza

a GALÉRIA oldalra                a HÍREK oldalra               a KEZDŐLAPRA