Hummes bíboros a klérus kongregáció új prefektusa
(forrás: www.kath.net és www.kreuz.net – 2006. október 31.)

XVI. Benedek pápa Claudio Hummes OFM bíborost nevezte ki a klérus kongregáció új prefektusának, adta hírül a Vatikán kedden (2006. október 31-én). A pápa egyúttal elfogadta az eddigi prefektus Darío Castrillón Hoyos bíboros lemondását, aki ezt életkorára való tekintettel nyújtotta be. A 76 éves kolumbiai bíboros 1996 óta vezette a kongregációt, amely világszerte körülbelül 270 ezer egyházmegyés papért felelős.

Mindazonáltal az „Ecclesia Dei” pápai komissziót – amely leginkább a régi mise érdekeiért ügyködik – továbbra is Hoyos bíboros fogja vezetni.

Claudio Hummes bíboros 72 éves, és Porto Alegre-ből származik. 1998 óta Săo Paulo érseke volt.

A kreuz.net internetes újság szerint a brazil Hummes bíboros a nagyon liberális főpapok közé tartozik, és vitatott múlttal rendelkezik.

A Szentatya ezzel egyidőben a Szent Péter bazilika főpapjának Loreto nyugalmazott érsekét és a vatikáni állam általános vikáriusát, Mons. Angolo Comastri (63) érseket nevezte ki, aki eddig a bazilika koadjutora volt. Comastri érsek új hivatalában Francesco Marchisano (76) bíborost követi, aki korára való tekintettel lépett vissza.

A klérus kongregáció új prefektusa, Hummes bíboros 1934-ben született a dél-brazíliai város, Porto Alegre közelében német szülőktől. 1975-ben szentelték püspökké, 1998-ban lett Sao Paolo érseke, amely a világ legtöbb katolikusát számláló ország – Brazília – legnagyobb egyházmegyéje.

A tradicionális weblap, „Rorate Caeli” szerint a brazil egyházfejedelem eddig arról tett tanúbizonyságot, „hogy a saját klérusát sem tudja ellátni”. Ezután több példát is felsorol az érseki tehetetlenségre. Ezen felül több olyan az érsek egyházmegyéjében történt botrányos esetet is felemleget, amikor az érsek nem avatkozott közbe.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA