Katolikus szentmise contra Az újegyház újmiséje

2012 karácsonyán XVI. Benedek pápa az éjféli mise kánonját latinul imádkozta. Ez kiváló alkalmat nyújt az új-egyház új miséjének és a kétezer éves katolikus Egyház szentmiseáldozatának az összehasonlítására.

A Szent Péter bazilikai éjféli mise láttán önkéntelenül az az eset jut eszembe, melyet G. atya most Adventben mesélt el. Egy közeli kisvárosból minden reggel eljött a 6 órakor kezdődő Rorate miséjére egy asszony, aki egyszer megvárta és ezt mondta neki: Nagyon szép a mise, örül, hogy részt vehet rajta, még akkor is, ha nagyon korán kell emiatt kelnie, csak azt szeretné kérni, hogy nem lehetne-e azt a csendes részt ott a mise közepén kihagyni, mert akkor korábban vége lenne és neki nem kellene félnie, hogy elkésik a munkájából.

A valódi katolikus szentmise megfelelő részei a ministráns oktatófilmből valók. A youtube-n sok szép régi misefelvétel található, érdemes megnézni párat az összehasonlítás kedvéért.

A két felvétel a misének pontosan ugyanazon részénél kezdődik és fejeződik be: a Hanc igitur oblationem kezdetű imától a bor átváltoztatásának végéig.

Hanc igitur oblationem servitutis nostrae, sed et cunctae familiae tuae quaesumus, Domine, ut placatus accipias: diesque nostros in tua pace disponas, atque ab aeterna damnatione nos eripi, et in electorum tuorum jubeas grege numerari.
Per Christum Dominum nostrum. Amen. [Rómában a pápa ezt kihagyja]

Quam oblationem tu, Deus, in omnibus, quaesumus, benedictam, adscriptam, ratam, rationabilem, acceptabilemque facere digneris: ut nobis Corpus, et Sanguis fiat dilectissimi Filii tui Domini nostri Jesu Christi.

HOC EST ENIM CORPUS MEUM

Simili modo postquam coenatum est, accipiens et hunc praeclarum Calicem in sanctas ac venerabiles manus suas: item tibi gratias agens, benedixit, deditque discipulis suis, dicens: Accepite, et bibite ex eo omnes,

HIC EST ENIM CALIX SANGUINIS MEI, NOVI ET AETERNI TESTAMENTI: MYSTERIUM FIDEI: QUI PRO VOBIS ET PRO MULTIS EFFUNDETUR IN REMISSIONEM PECCATORUM

Haec quotiescumque feceritis, in mei memoriam facietis











a három kép
a Szent Péter bazilikában
az átváltoztatás pillanatában
mutatja a résztvevőket



vissza

KÉPGALÉRIA                HITVÉDELEM               KEZDŐLAP