Arinze bíboros élesen kritizálta a visszaéléseket a liturgiában
(forrás: www.kath.net – 2006. október 28.)

Francis Arinze bíboros, az istentiszteletek és szentségek kongregációjának prefektusa az elmúlt csütörtökön (2006. október 26-án) a párizsi katolikus intézetben élesen kikelt a liturgikus visszaélések ellen, és elítélte a „liturgia elbanalizálását, elszentségtelenítését és szekularizálását”.

Arinze megrótta azokat a papokat, akik „túlságos egocentrizmussal” közelednek a liturgiához, akik ezzel az Egyház normáit sértik meg. Ugyancsak kritizálta azokat a papokat, akik „téves alázatból” „laikusokkal osztják meg a feladatukat”.

„A szent liturgia nem az a hely, ahol a szabad kutatás és kísérletezés kormányoz”, mondta a nigériai bíboros, miközben hangsúlyozta, hogy számos liturgikus visszaélést a „spontaneitás és a kreativitás számára túlságosan tágasra hagyott térrel vagy talán a szabadság téves elképzelésével” lehet megmagyarázni. „A horizontalizmus vétke, melyben az embert helyezik a liturgikus celebráció középpontjába, ahelyett, hogy a figyelmet felülre, vagyis Jézus Krisztusra irányítanák”, is oka lehet e visszaéléseknek.

A papoknak olyan prédikációt kell tartaniuk, mely „a Szentírásban gyökeredzik”, folytatta Arinze bíboros. Ez sokkal jobb, mint a saját gondolataik a szociológia, a pszichológia vagy a politika problémáiról. A bíboros francia hallgatóságát arra emlékeztette, hogy a papokat arra szentelték, hogy Isten Igéjét hirdessék és nem saját vélekedésüket olyan dolgokról, melyeket a laikusok ugyanolyan jól maguk is tanulmányozhatnak. A laikusok területeire való beavatkozással a papok saját feladatukat hozzák összevisszaságba és ez „mindig bajt okoz”, mondta a kúriai bíboros.

„A liturgia nem valaki sajátja – se nem a celebránsé, se nem a közösségé, amelyben a titkokat ünneplik”, mondta befejezésül a prefektus.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA