Nemsokára megjelenik a régi rítus általános felszabadításáról rendelkező motu proprio
(forrás: www.kath.net és www.kreuz.net – 2006. december 13.)

A pápai motu proprio, amelyik az úgynevezett régi rítus általános felszabadításáról rendelkezik, nemsokára meg fog jelenni. A chilei Jorge Arrturo Medina Estevez kúria-bíboros, a II. János Pál pápa által alapított Ecclesia Dei komisszió egyik tagja kedden megerősítette a mostani pápának a tridenti rítus celebrálásának új szabályozásáról szóló szándékát. A bíboros szerint a régi rítus szerint ünnepelt mise „liberalizálása” küszöbön áll.

A komisszió keddi (december 12-i) ülésén tanácskozott a motu proprioval kapcsolatos kérdésekről. Medina Estevez bíboros bejelentette, hogy a komisszió tagjai négy órán keresztül tárgyaltak az új dokumentumról, és néhány korrektúrát is végrehajtottak rajta. A hangulat pozitív volt.

A bíboros szavait több római hírügynökség közölte. A következő lépést a komisszió elnökének, Dario Castrillon Hoyos bíborosnak kell megtennie, aki az átdolgozott szöveget a Szentatyának átnyújtja. A motu proprio nyilvánosságra hozatalának időpontját a pápa fogja eldönteni.

Az Ecclesia Dei komisszió egy másik tagja, Jean Pierre Ricard, Bordeaux érseke nem akart nyilatkozni: azt mondta, hogy a pápai titoktartás erre kötelezi. Az érsekkel kapcsolatban lásd a következő cikket: „Nem könnyű dolog egy régi rítusú közösséget az egyházmegyébe felvenni”.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA