„Az Antikrisztus felvizezi a hitigazságokat”
(forrás: www.kath.net – 2007. március 1.)

Giacomo Biffi bíboros XVI. Benedek pápának és a kúria tagjainak tartott böjti lelkigyakorlatában „az ökumenizmus túlzásaitól” és attól a tendenciától óvott, mely „Krisztus keresztjét elbagatellizálja”. Egyik elmélkedésében a bíboros Vladimir Solovjev orosz filozófust idézte: „Az Antikrisztus pacifistának, környezetvédőnek és ökumenistának prezentálja magát.”

Biffi ezután ama katolikusok irányzatát tűzte pellengérre, akik inkább ingatag spirituális célokat kergetnek, minthogy a keresztény áldozat központúságát hangsúlyoznák. „Manapság abban a veszélyben forgunk, hogy olyan kereszténységet látunk magunk körül, mely Jézust, a keresztet és a feltámadást félre tette.”

A bíboros óvott attól a kísértéstől, mely a Krisztusban való hitet „az értékek puszta gyűjteményére” redukálja. Ismét Solovjevre utalva, a lelkigyakorlat vezetője úgy vélte, hogy az Antikrisztus felvizezi a hitigazságokat, engedményeket tesz, hogy ezáltal mindenkinek kedvében járjon, minden érdeket kielégítsen, valamint állandóan növekvő népszerűségre tegyen szert.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA