A pápa támogatásáról biztosította Bagnasco érseket
(forrás: www.kath.net – 2007. május 1. és 2.)

Lásd még a HÍREK oldalon „Rendőri védelem alatt az olasz püspöki konferencia elöljárója” című cikket

XVI. Benedek pápa aggódik az Angelo Bagnasco érseket ért fenyegetések miatt. Április 30-án, hétfő délelőtt felhívta az olasz püspöki konferencia elnökét, hogy biztosítsa támogatásáról és részvétéről. Ezt a hírt erősítette meg a Vatikán szóvivője, P. Federico Lombardi, jelentette a vatikáni rádió. Ezen kívül a pápa még egy táviratban is bátorította Genova érsekét, hogy az egész keresztény nép segítségével „továbbra is védje meg az emberi és vallási értékeket, amik nélkül egy valódi, szabad és stabil demokrácia nem lehetséges”.

Az érseket ért támadások „sértik a civil és egyházi élet békés egymás melletti élését”, áll a Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár által aláírt levélben.

A Genova-i kúriába pénteken érkezett egy Bagnasco érseknek címzett levél egy pisztolygolyóval és egy fotóval, mely az érseket egy horogkereszt alatt ábrázolja. A főpap egy hónap óta áll rendőri védelem alatt, miután a dóm bejáratára mázolt graffitikben halálosan megfenyegették.

Az ilyen fenyegetések – „mindegy mely oldalról is jöjjenek” – nem szabad, hogy megfélelemlítsenek bennünket, mondta a szóvivő, Pater Lombardi. Sokkal inkább arra kell szolgáljanak, hogy az Egyház, a politika és a civil társadalom közötti párbeszédet nyugodtan folytassuk, miként erre Giorgio Napolitani államfő is felszólított.

A Bagnasco érsekre ható nyomás különösen a május 12-ére, Rómába tervezett családi-nap miatt növekedett meg. A katolikus szervezők által rendezett tüntetés a kormány egyik törvényjavaslata ellen tiltakozik, mely az azonos neműek együttélését jogilag támogatná. Bagnasco érsek aktívan támogatja a tüntetést.

Az érsek az elmúlt hetekben többször is nyilvánosan kritizálta a homo-„házasság” bevezetését Olaszországban. Azóta egyre növekvő nyomás alatt áll, többek között a liberális média és egyes értelmiségiek – mint például Dario Fo és Dacia Maraini – részéről.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA