„A pápa újra engedélyezni akarja a régi misét”
(forrás: www.kath.net – 2007. május 17.)

Szerk. megj.: Amióta Joseph Ratzinger bíborost pápává választották – a bíboros többször hangoztatott és írásban is megjelent kijelentéseiben bízva –, a hagyományhű katolikusok reménykedve várják a régi rítus újraengedélyezését. Ez a várakozás különösen tavaly novembere óta erősödött meg, amikor számos „megbízható forrás” adatai szerint arra lehetett következtetni, hogy a mise engedélyezését előíró motu proprio hamarosan napvilágot lát. Sajnos, mindezidáig az oly nagyon várt engedély nem jelent meg, holott a motu proprio létét több magas rangú kúriai bíboros is megerősítette, például maga Bertone bíboros is. A sok csalódás után a most következő hír azért nyer újra nagyobb figyelmet és ad újabb reményt, mert Hoyos bíboros kijelentései a régi rítus engedélyezésével kapcsolatban azon konferencia keretében hangzottak el, melyet maga a pápa nyitott meg pár nappal a bíboros beszédének elhangzása előtt.


XVI. Benedek pápa az egész Egyház számára engedélyezni akarja a szentmisének az 1962-es liturgikus könyvek szerinti ünneplését, erősítette meg az Ecclesia Dei komisszió elnöke, Dario Castrillon Hoyos bíboros Aparecida-ban, egy szerda este (2007. május 16-án) tartott beszédében a latin-amerikai püspökök előtt.

Castrillon Hoyos bíboros felelős a kúriában a tradicionális csoportokkal való kibékülésért, akik többek között a hagyományos mise újraengedélyezését követelik. A bíboros tagja a latin-amerikai püspökök V. konferenciájának, melyet XVI. Benedek pápa a múlt vasárnap nyitott meg.

A pápának az a szándéka, hogy a Boldog XXIII. János által 1962-ben promulgált könyvek szerinti szentségek kiosztásának és szentmise ünneplésének a lehetőségét minden hívőre kiterjessze, mondta a bíboros. E liturgia iránt, mely soha nem lett eltörölve, korunkban újra megnőtt az érdeklődés.

Ez is szerepet játszik abban, hogy a pápa úgy gondolja, eljött az idő, hogy megkönnyítse a hozzáférést e liturgiához, és belőle „a római rítus egy különleges formáját csinálja”. Ez nem jelent visszalépést az 1970-es liturgia-reformtól.

„Ez inkább Krisztus helytartójának nagyvonalú ajánlata, mellyel – pasztorális akaratának kifejezéseként – a latin liturgia összes kincsét az egész Egyház rendelkezésére akarja bocsátani. Ez évszázadokon keresztül a katolikusok számtalan generációjának spirituális életét táplálta. A Szentatya a hagyományos liturgia óriási spirituális, kulturális és esztétikai kincseit is meg akarja őrizni”, mondta Hoyos bíboros Aparecida-ban a püspökök előtt. Utalt azokra a „jó tapasztalatokra”, amelyeket azokban a Szentszék által approbált közösségekben szereztek, melyek „békében és higgadtan” a régi rítus szerint celebrálnak.

Az Ecclesia Dei kontrollja alatt a bíboros adatai szerint világszerte 300 pap, 79 szerzetes, 300 szerzetesnő, 200 szeminarista és „több százezer hívő” áll. A Szent X. Pius papi Közösséghez 4 püspök, 500 pap és körülbelül 600 ezer hívő tartozik.

Különösképpen Franciaországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Olaszországban, Skandináviában, Ausztráliában és Kínában nő az érdeklődés a régi mise után a fiatalok körében. A mai állapot szerint azonban e rítusban bemutatott istentiszteletek csak a helyi püspök és az Ecclesia Dei komisszió engedélyével lehetségesek. Az új rendelkezés szerint minden papnak szabad lesz e rítust bemutatni, ha az ehhez szükséges kiképzésben részesült.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA