Változások a kúriában
(forrás: www.kath.net – 2007. június 25. és 27.)

A vallások közötti párbeszéd pápai tanácsának új elnöke Jea-Louis Tauran bíboros lesz, jelentette hétfőn a vatikáni sajtóiroda. Az eddigi elnök Paul Poupard bíboros volt, aki a pápai kulturális tanácsot is vezette. Poupard szeptember elsején adja át hivatalát Tauran bíborosnak, aki eddig a vatikáni könyvtár vezetője volt.


A pápa Celli érseket nevezte ki a média-tanács elnökévé
XVI. Benedek pápa „A Szentszék Javainak Kezelősége” hivatal eddigi főnökét, Claudio Maria Celli érseket nevezte ki a pápai média tanács új elnökének. Egyúttal elfogadta e hivatal eddigi viselőjének, John Foley érseknek a lemondását, jelentette a vatikáni rádió.

„A Hírközlés Pápai Tanácsa” felelős a keresztény hitnek a médiában való terjesztéséért, ugyanakkor azonban ezzel együtt olyan alapvető témákkal is foglalkozik, mint az etika az interneten. Ezen felül ez a hivatal adja ki az engedélyeket a Vatikán területén folyó film- és tévéfelvételekhez.

A média tanácsot XII. Pius pápa alapította 1948-ban, mint „Az Oktató és Vallásos Filmek Pápai Tanácsát”. 1954 óta „A Filmezés Pápai Tanács” néven ez a komisszió intézte a rádió és televízió ügyeit is.

1964-ben VI. Pál pápa a tanács működési területét a napilapokra és újságokra is kiterjesztette. A kúria 1988-as reformjakor II. János Pál pápa változtatta meg a komisszió nevét „A Hírközlés Pápai Tanács”-ára.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA