A Vatikán hivatalosan is bejelentette a régi miséről szóló Motu proprio megjelenését
(forrás: www.kath.net – 2007. június 28.)

A Vatikánban szerda (2007. június 27-én) délután bemutatták a Motu propriot a régi miséről. Ezt a hírt erősítette meg csütörtökön a vatikáni sajtóiroda.

A találkozót Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár vezette, áll a nyilatkozatban. A különböző püspökkari konferenciák képviselőinek bemutatták a Motu proprio tartalmát, mely a latin rítusban tartott misével kapcsolatos gyakorlati utasításokat írja elő.

XVI. Benedek pápa üdvözölte a megjelenteket, és egy órán át elmélyült beszélgetést folytatott velük. „A dokumentumot – melyet a Szentatyának a püspökökhöz intézett hosszú személyes levele kísér – az elkövetkezendő napokban hozzák nyilvánosságra, amikor a dokumentumot minden püspöknek elküldték, azzal az utasítással, hogy az azonnal hatályba lép”, áll a vatikáni sajtóiroda közleményében.

A kísérő levélben a római rítus egységét erősíti meg a pápa. Ugyanakkor ez a rítus mostantól egy rendes és egy rendkívüli formára fog tagozódni, melyek mostantól kölcsönösen gazdagítják egymást. Továbbra is a VI. Pál pápa által 1969-ben bevezetett új mise marad a rendes forma. Rendkívüli formaként mostantól kezdve a latin rítus is meg van engedve, melyet utoljára XXIII. János pápa 1962-ben a hivatalos „Missale Romanum”-ban fektetett le, s melynek alapjai utoljára Trienti Zsinat (1545-1563) által lettek rögzítve.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA