„Istenre való vonatkoztatás nélkül az alapvető értékek elveszítik erejüket”
(forrás: www.kath.net – 2007. május 31.)

„Istenre való vonatkoztatás nélkül az alapvető értékek elveszítik erejüket”, szögezte le Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár a római Európa-egyetem egyik nemzetközi tanácskozásán, melyet „Kereszténység és szekularizmus – Kihívás az Egyház számára” címmel tartottak, jelentette a vatikáni rádió.

„Keresztény szemszögből nézve az alapvető értékek Istentől jönnek, tőle, aki az egyes személyt és az emberiséget teremtette”, jelentette ki Bertone. „Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem-hívők ezen alapvető értékek szerint nem élhetnek. Az Istenre való vonatkoztatás nélkül azonban ezek az értékek elveszítik minden erejüket. Az Egyház mégis mindenkivel együtt olyan világot akar felépíteni, amely az igazságosságon és a szolidaritáson alapszik.”

A szekularizmus a történelem folyamán nem tudta elleplezni embertelenségét, húzta alá a bíboros-államtitkár. És az sem sikerült neki, hogy a vallásosságot teljesen kiszorítsa a társadalomból. A vallás pont a fiataloknál, a társadalom legéltetőbb erejénél tör ismét előre.

A római Európa-egyetem nemzetközi tanácskozásának német referense Robert Spaemann filozófus, nyugdíjas professzor volt. A professzor nyomatékosan óvott az igazság-igény feladásától.

„Sok ember számára politikailag korrektnek tűnik, hogy valakinek egyáltalán nem szabad, hogy világos meggyőződése legyen. Ezzel a tolerancia klasszikus fogalmát is elpusztítják, hiszen a tolerancia azt jelenti, hogy olyan embereket respektálunk, akiknek meggyőződését tévesnek tartjuk. Ha azonban most a tolerancia nevében többé már az sem megengedett, hogy valakinek egyáltalán meggyőződése legyen, akkor azt a pontot értük el, amelyen az Egyház és a magát a fentiek szerint értelmező társadalom közötti nyílt ellenségeskedés elkerülhetetlenné válik.”


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA