A püspökök mozgásba jönnek
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2007. július 20.)

Időközben számos püspök szólt hozzá a pápai Motu Propriohoz. A nyilatkozatok spektruma – miként ez várható volt – az örömteli fogadtatástól addig az alig leplezett kijelentésig terjed, mi szerint minden lehetséges módon megpróbálják saját egyházmegyéjükben az új rendelkezés megvalósulását meghiúsítani. Így reagált például Augsburg püspöke, aki egyházmegyéjében olyan utasítást adott ki a tridenti mise ünneplésével kapcsolatban, melynek szinte minden pontja ellenkezik XVI. Benedek pápa intézkedéseivel, vagyis aláássa a pápai dokumentum tekintélyét. Sokan – mindenekelőtt Dél-Amerikából – még egyáltalán nem nyilatkoztak. Ez talán nem is a legügyetlenebb reakció, hiszen a Summorum Pontificum elsősorban a papok és a laikusok jogait erősíti meg, és a püspökökre csak annyi szerepet ró, hogy problémák esetén segítőkészen avatkozzanak közbe.

A sok nyilatkozatból, most csak néhány kiemelkedő reakciót közlünk:

Msgr. Matano, Burlington/Egyesült Államok püspökének mindössze egyetlen napra volt szüksége, hogy bejelentse, augusztus 15-én Szent József katedrálisában az „usus antiquior” (a római rítus rendkívüli formája, vagyis a tridenti rítus) szerint mutat be szentmisét – egy hónappal az új szabályozások hatályba lépése előtt.

Msgr. Finn, Kansas City/Egyesült Államok püspöke azt jelentette be, hogy szeptember 15-én, a hatályba lépést követő napon, tridenti ünnepi misét fog katedrálisában celebrálni. Msgr. Edyvean, a Boston-i/Egyesült Államok érsekség segédpüspöke október 7-re egyházmegyéjének egyik eddigi „indult” plébániáján megtartandó a régi rítus szerinti bérmálási ceremóniát jelentett be – 30 év óta az első ilyet.

Raymund Burke, St. Louis/Egyesült Államok érsekének nem volt mit bejelentenie: székesegyházában ő már június 15-én egy „usus antiquior”, azaz tridenti rítusú ünnepélyes főpapi misében szentelt fel két papot a Krisztuskirály Intézet számára. Ezen kívül egy nagyszerű nyilatkozatot tett közzé a Motu Proprioval kapcsolatban.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA