Öreg napjaira „ellenpápa” lesz?
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2007. szeptember 17.)

Caserta püspöke, Raffale Nogaro (74) két nappal a motu proprio hatályba lépése után, szeptember 16-án egy plébánosnak megtiltotta a szentmise rendkívüli rítusban való bemutatását.

Tette ezt az a püspök, aki az egyházmegyéjéhez tartozó „Ábrahám sátrat” a pénteki imához a mohamedánok és a katedrális melletti kápolnát vasárnaponként a ukrán és moldovai ortodoxok rendelkezésére bocsátja. „Joggal”, okolta meg tettét a püspök, „hiszen minden tiszteletet megérdemel, ha az embereket az imájukban támogatjuk. A latinul való mormogás viszont senkinek sem segít. A híveknek olyasmivel kell szolgálni, aminek értéke van, és ami oktatólag hat, és nem olyasmit, ami megtéveszti őket. És szentek képeivel túlterhelni őket, szerintem csak színház és pantomim. Egy fölösleges esztétikai rendezvény, amiből senkinek sincs haszna.”

És tovább: „A püspök felelőssége, hogy egyházmegyéjében minden teológiailag, liturgikusan és erkölcsileg korrektül menjen végbe. És akkor is, ha a pápa a más rítusokkal szembeni nyitást rendelte el, én vagyok az, akit a pápa azért állított ide, hogy utasításainak gyakorlati megvalósítását ellenőrizzem.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA