A Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökének sajtónyilatkozata
(forrás: www.aktion-alte-messe.de – 2007. július 7.)

Menzingen/Svájc
A Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökének sajtónyilatkozata a ma nyilvánosságra hozott motu proprio-val kapcsolatban

A Summorum Pontificum kezdetű motu proprioval XVI. Benedek pápa a tridenti misét újra visszaállította jogaiba, miközben azt is világosan megállapította, hogy a Szent V. Pius pápa által promulgált római misekönyv soha nem lett eltörölve. A Szent X. Pius Papi Közösség örömmel látja, hogy az Egyház újra megtalálja liturgikus tradícióját, amikor a papoknak és a híveknek, akik ebből eddig ki voltak zárva, megadja a lehetőséget a hagyományos szentmise kincseihez való hozzáférésre Isten dicsőségére, magának az Egyháznak javára és a lelkek üdvösségére. E nagy lelki jótettért a Szent X. Pius Papi Közösség a Legfőbb Pásztornak őszinte köszönetét fejezi ki.

Az a levél, mely a motu propriot kíséri, mindeközben nem palástolja azokat a nehézségeket, melyek még ezután is fennállnak. A Szent X. Pius Papi Közösség azt az óhaját fejezi ki, hogy az a kedvező klíma, ami a Szentszék új intézkedései által állott elő – a kiközösítésről szóló dekrétum visszavonása mellett, mely még mindig érvényben van püspökeinkkel szemben –, tegye lehetővé, hogy az Egyház tanításában meglévő vitatott kérdések megbeszélését nagyobb higgadtsággal folytathassuk.

Lex orandi, lex credendi – a liturgia törvénye a hit törvénye. Alapítónk, Mgr. Marcel Lefebvre szelleméhez hűen a Szent X. Pius Papi Közösségnek a régi miséhez való ragaszkodása elválaszthatatlanul van összeforrva azzal a hittel, melyet „mindig, mindenütt és mindenki” hitt.

Menzingen, 2007. július 7.
Mgr. Bernard Fellay


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA