A Motu proprio körül Németországban zajló viták idegenek számomra
(forrás: www.kath.net – 2007. július 23.)

Hongkong
2007. július 22-én, vasárnap Hongkong püspöke, Joseph Zen Zie-Kiun bíboros meglátogatta XVI. Benedek pápát Lorenzago di Cadrore helységben, ahol a pápa nyári szabadságát tölti, hogy beszámoljon a pápa Kína keresztényei számára nemrég írt levelének első visszhangjáról. A bíboros elutazása előtt, péntek délután, a hongkongi katedrális püspöki szállójában elfogyasztott ebéd utáni fogadáson az újságíróknak kijelentette, hogy a tridenti liturgiát „természetesen” olykor-olykor maga is celebrálja.

Egyházmegyéjében létezik ugyanis egy csoport, amely ragaszkodik a régi liturgiához, s amelynek tagjai eddig minden második szombaton a misét az 1962-es misekönyv szerint ünnepelték. Nagyon lelkes katolikusokról van szó, akiken számára a fiatalságuk a legmeglepőbb. A legtöbben közülük 1970 után születtek, tehát gyermekkorukban soha nem élhették át a régi liturgiát.

„A pápa tridenti rítusra vonatkozó Motu proprioja után e fiatalok arra kértek, hogy a szentmiseáldozatot már vasárnaponként is a tridenti rítusban ünnepelhessék – és hogy olykor én celebrálják náluk”, mondta Joseph Zen Zie-Kiun bíboros, Hongkong püspöke.

„Természetes, hogy teljesítem kérésüket. A Németországban zajló Motu proprio körülötti viták érthetetlenek számomra.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA