Három (Madison/USA, Perth/Ausztrália, Berlin) ünnepélyes főpapi mise a régi rítusban
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2007. október 18.)

Miközben a német püspökök még mindig úgy tesznek, mintha a pápa motu proprioja levegővé tudna válni, ha elég kitartóan ignorálják, más országok püspökei már régen felismerték azokat a pasztorális lehetőségeiket, melyeket a régi liturgia általános engedélyezése számukra kínál.

Perth/Nyugat-Ausztrália érseke, Hickey érsek 2007. október 20-án, szombaton mutat be Leederville Szent Mihály arkangyal kápolnájában – a katedrális renoválás miatt zárva van – „a trónjáról” ünnepélyes nagymisét. A mise előtt az érsek bérmálni fog.

Robert C. Morlino Madison/USA püspöke Gaudete vasárnap (december 16-án) mutat be ünnepélyes főpapi misét „a trónjáról” a Madison belvárosában levő „Holy-Redeemer” templomban. Morlino püspök már közvetlenül a motu proprio nyilvánosságra hozatala után kijelentette, hogy a misét a régi szokás szerint „a pápa iránti engedelmesség örömteli aktusaként akarja ünnepelni”, és hogy „hálás azért, hogy a motu proprio megjelenésével a saját ítéletének megkötöttségeitől felmentették”.
      Morlino püspök az elmúlt hónapokban több ízben feltűnést keltett az abortusz kérdésében elfoglalt határozott álláspontjának hangoztatása miatt; ahogy egyházmegyéje honlapján olvasható, az elkövetkezendő hétvégén püspöki városának abortusz-klinikája előtt maga is meg fog jelenni a tiltakozók tömegében.

Fernando Rifan püspök, a régi rítus híveinek Campos/Brazíliában székelő apostoli adminisztrátora 2007. november 1-én a berlini St. Afra templomban Thomas Achatz diakónust egy ünnepélyes főpapi mise keretében fogja pappá szentelni. Thomas Achatz diakónus a St. Philipp Neri Intézet tagja, amelynek a berlini St. Afra apátságban van a székhelye.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA