Ahogy az ördög Luther fülébe súg
(forrás: www.kath.net – 2007. november 11.)

Lublin/Lengyelország
Lengyelországban Luther Mártont nyilvánosan Istengyalázónak és tévtanítónak bélyegezték.

Lublinban a lengyel monarchisták szervezete a következő feliratú plakátokat ragasztott fel városszerte: „Luther Márton Isten-gyalázása és tévtana”. A képen Luther látható, amint az ördög a fülébe suttog. A plakát egyúttal meghívja az embereket Ryszard Mozgol, a lengyel „emlék hivatal” – mely a korábbi kommunista titkosszolgálat aktáit dolgozza fel – munkatársának előadására.

A monarchisták célja, az ENI hírügynökség jelentése szerint, egy „lengyel nemzet katolikus állam” létrehozása. Az ország protestáns kisebbségében a plakát-akció elégedetlenséget és tiltakozást váltott ki. A lublini lutheránus templom főpásztora, Dariusz Chwastek azt nyilatkozta, hogy a plakátok súlyos károkat okoztak a katolikusok és a protestánsok közötti viszonyban: „Túl sok vér folyt, túl sok máglya égett ahhoz, hogy ezt az évszázados harcot újra kelljen kezdeni.”

Mariusz Maikowski, adventista pásztor kijelentette, hogy a plakát-akció a lutheránusokat, a baptistákat, a pünkösdieket és adventistákat mélyen érintette. Alig hihető, hogy vannak olyanok, akik Luthert a 21. században még mindig Antikrisztusként ábrázolják. Képzeljék el, mondta Maikowski, mi történne, ha egy katolikus templom előtt olyan plakát jelenne meg, amelyen ez a felirat áll: „Isten-gyalázás és II. János Pál pápa” vagy egy mecsetnél „Mohamed istengyalázása”. Maikowski ügyészségi nyomozást szorgalmazott.

A hírügynökség szerint a monarchisták vezetője, Lukasz Kluska nem hajlandó bocsánatot kérni. A sajtónak ezt nyilatkozta: „A tévtan inspirációja a Sátántól ered, és Luther Márton valóban istengyalázó nézeteket hirdetett. Az előadásokat a tévtanítók iránti szeretetből szerveztük, hogy ott megmutassuk nekik az igazi hitet.”

Lengyelország 39 millió lakosának 95 százaléka katolikus. Az evangélikus-lutheránus egyháznak körülbelül 80 ezer tagja van, ami a lakosság 0,2 százalékának felel meg. További 80 ezer lengyel az evangélikus szabadegyházakhoz tartozik.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA