Rajtakapták – újabb homo-botrány
(forrás: www.kreuz.net – 2007. október 14.)

Nemrégen egy olasz tévéállomás egyik műsorában azt mutatta be, hogyan lehet az interneten homo-papokat felszedni. Az eredmény lesújtó volt.

Tommaso Stenico prelátus nem ismeretlen Olaszországban, gyakori vendége a nagy katolikus tévéadónak, a Telepace-nek, ahol rendszeresen celebrálja a szentmisét, amelyet naponta 12.50-kor sugároz az állomás szatelliten keresztül az egész világra. Ezen kívül saját internetes honlapot tart fenn, és munkatársa az olasz „Petrus” honlapnak is, amely XVI. Benedek pápa pontifikátusának online-újságja akar lenni.
     Stenico a klérus-kongregációnál dolgozik, amelyet a brazil kúria-bíboros, Claudio Hummes (72) vezet.

A múlt héten a prelátust felmentették hivatalából.

Az előzmény: október elsején a harmadik legnagyobb olasz privát tévéállomás, a „La7” egy rejtett kamerával készített riportot sugárzott „Homoszexualitás és az Egyház” címmel. A főszerepet egy homo-prostituált játszotta, aki a nézőket azokról az internetes lehetőségekről tájékoztatta, ahol ilyen fajta kapcsolatokat lehet találni. Elmondása szerint e helyeken rendszeresen olyanok is jelentkeznek, akik nyíltan papnak adják ki magukat. Hogy ezt a gyakorlatban is bebizonyítsa, az adásban futó kamera előtt vette fel a kapcsolatot egy pappal, akinek eközben – bár torzítva – a hangja is hallatszott.
     A megbeszélt találkozó ezután egy kocsiban jött létre. A prostituált rejtett kamerával ezt is felvette. Bár a hangot és képet továbbra is torzítva adták le, azok, akik Stenico prelátust ismerik, könnyen felismerhették. A prostituált különböző kérdéseket tett fel a papnak, aki gátlástalanul válaszolgatott.

(A kreuz.net ezek után részletesen hozza az „interjút”, amit a tévé közvetített.)

A beszélgetés során például ilyen mondatok hangzanak el: Stenico: „Nem akceptálom azokat a pap-kollégáimat, akik reggeltől estig prostituálják magukat és ezáltal negatív képet festenek az Egyházról.” – „Mi történik, ha az Egyház felfed egy homo-papot?” – „El kell kerülnöd a botrányt. .. Ha két ember szereti egymást, nem számít, hogy valaki pap-e vagy sem. .. Nyugodtan lehet Rómában sétálni, és közben homo-kapcsolatokat találni. A papi öltözet vonzó, talán, mert tiltott dolog.” Miután megállapodnak találkozásuk „okáról”, a beszélgetést a prelátus vatikáni hivatalában folytatják tovább. A pap figyelmezteti a prostituáltat, hogy halkan beszéljen. Majd ilyeneket mond: „Természetes, hogy a homoszexualitást minden oldal elítéli, a Biblia is. De ezt nem tartom helyesnek. .. Egyszer egy pap a gyóntatószékben megtagadta a feloldozásomat. Felálltam és egy másik paphoz mentem, aki feloldozott.”
     A prostituált ezután szabadkozik, azt mondja, hogy bűnt követnek el. A pap válasza: „Nem, számomra ez nem bűn.” – „De akkor semmi értelme, hogy pap legyen, ha nem tartja magát az Egyház szabályaihoz”, veti közbe a prostituált. „Itt vége van a történetünknek”, szakítja meg a beszélgetést a pap, „tele vagy előítéletekkel, túl gátlásos vagy. Kikísérlek a lifthez, és én nem hívlak többet. Ha te akarsz, felhívhatsz.”

A prelátus a „Petrus” internetes honlapon elismerte, hogy ő látható a tévéfelvételeken. „De nem vagyok homoszexuális, valójában könyvet akarok írni a homoszexualitásról, mert az Egyházba benyomult az ördög és a pápát egyedül hagyják. Ezért kerestem az interneten homo-oldalakat. .. Lényegében egy kísérletről volt szó. .. Az elöljáróimnak mindent meg fogok magyarázni.”

A Vatikán felmentette hivatalából a prelátust és fegyelmi eljárást indított ellene. A prelátus megérti a döntést, és engedelmeskedni fog. „Az eset valóban megtörtént, de egy banális félreértésről van szó. Mindent azonnal meg fogok magyarázni”, jelentette ki Stenico.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA