A tradíció vonzza a fiatalokat
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2007. október 28.)

Kristi Moore beszámolója a The Washington-Times újságban

Kristi Moore beszámolóját a summorum-pontificum internetes újság közli gazdagítva a cikket a brit fényképész, Vernon Quaintance fotóival. Vernon Quaintance képi alkotásainak súlypontját a tridenti rítusú mise alkotja, ezért a honlapjára való kirándulás a tradíció iránt érdeklődők számára külön élményt jelenthet:
http://www.traditionalcatholic.org.uk/Main_Index.html

Az amerikai katolikus templomok igyekeznek teljesíteni a tradicionális latin rítusú misék iránti egyre növekvő kérést. E misét követelő hívők nemvárt új csoportját fiatal emberek alkotják. Július óta, amikor a pápai motu proprio megjelent, Washington körzetében hét templomban vették fel a rendszeres vasárnapi istentiszteleti rendbe e miséket.

„Szeretem a latin misét”, mondja Audrey Kunkel (20), Cincinnati-ból.” Hihetetlen elképzelni, hogy ugyanazon a misén veszek részt, ami az elmúlt évszázadokban annyi szentet adott az Egyháznak.”
      „Szemben a népnyelvű új misével, a tridenti mise kontemplatív, titokzatos, tiszteletet parancsoló és transzcendens – ez pedig vonzza a fiatalokat”, mondja Franklyn McAfee plébános. „A gregorián korál ellentéte a rapnak, és én úgy gondolom, hogy ebben üdítő változatosságot látnak.”
      „Emberek, akik soha nem ismerték a hagyományos misét, újra felfedezik a maguk számára és beleszeretnek”, mondja Lois Tofari, a Szent X. Pius Papi Közösség egyik papja.
      „A tridenti mise segít azoknak a 20-as, 30-as éveikben járó fiataloknak, akik a tökéletes nyugtalanság és a szilárd értékek nélküli kultúrában nőttek fel, valami olyant felfedezni, ami nagyobb, mint ők maguk: Isten dicsőségét”, mondja Geoffrey Coleman a Szent Péter Papi Közösség dentoni szemináriumából.
      „A tridenti rítus kiold a világi vonatkozásaimból és felemeli szellememet, szívemet és lelkemet a mennyhez”, mondja Michael Malain (21). Karl Rich (21) arra emlékszik, hogy amikor első alkalommal járt tridenti misén, azt hitte, teljesen új vallásra bukkant. „Másképp ezt nem is lehet kifejezni, ha a mise két formáját összehasonlítjuk”, véli Rich.
      „A kellemes baráti együttlétre a mise után és nem alatta kerül sor”, jegyzi meg Kenneth Wolfe (34). „senki nem állíthatja komolyan, hogy a zsinatutáni liturgia emelkedettebb, mint az, ami megszámlálhatatlan évszázadig volt használatban.”

Miként a régi rítust kérvényezők, úgy az azt celebrálók is a fiatal generációhoz tartoznak. A Szent X. Pius Papi Közösség július óta hetente átlagban 25 új jelentkezőt regisztrált az oktatásra. „A telefon megállás nélkül csengett, és egyik e-mailt kaptam a másik után”, számol be a történtekről Tofari atya. „A reakció hihetetlen volt, és a legtöbb telefonáló fiatalabb volt 30 évesnél.” A Péter Közösség tridenti rítust oktató rendezvényein ez év szeptemberétől átlag 22-en vettek részt.

Számos pap úgy gondolja, hogy a pápa által előidézett változások nem csak a fiatalokat fogja ismét a templomba vonzani, hanem a tridenti rítusú szentmisék a híveket hitükben fogja megerősíteni. Paul Scalia atya (37) úgy véli, hogy a fiatal résztvevők száma azt bizonyítja, hogy a régi mise él és életet ad. „Szépsége megrendítő, és Istenhez vonz bennünket, aki maga a szépség.”

A cikkben szereplő fotók a londoni Prompton Oratory-ban bemutatott ünnepélyes szentmisén készültek.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA