Az EU az abortusz további liberalizálását tervezi
(forrás: www.kath.net – 2008. március 10.)

A nyilvánosság kizárásával az EU március 11-én, kedden az abortusz még nagyobb liberalizációjáról akar dönteni. Erre figyelmeztet a „társadalmi felelősség” nevű kezdeményezés. A rezolúció terve Gisela Wurm osztrák szocialista képviselőnő kezdeményezése. A tervezetet eddig elhallgatták a nyilvánosság előtt.

A „társadalmi felelősség” nevű kezdeményezés felsorolja a tervezet problémás pontjait: az abortuszt „jog”-nak nevezik benne, melynek lehetőségei nem minden EU tagállamban vannak megfelelően biztosítva. Az abortusz előtti kötelező várakozási idő például „a nőknek e joghoz való jutását” gátolja, áll a tervezetben.

A tagállamoknak többek között a következőket javasolják: az abortusz semmilyen módja vagy formája, illetve az abban résztvevők ne lehessenek „büntethetők” és „az abortuszhoz való effektív jog” legyen mindenütt garantálva. Ezen kívül minden tényleges vagy jogi utasítást, mely az abortuszt gátolja, el kell törölni. A rezolúcióban ezen kívül az abortusz állami finanszírozását indítványozzák, ahogy azt is, hogy a fogamzásgátlókat a nemzeti költségvetésből fizessék.

A „társadalmi felelősség” nevű kezdeményezés azt ajánlja, hogy a képviselőknek küldött levelekben minél többen tiltakozzanak a rezolúció ellen, hogy ezáltal a nyilvánosság az utolsó pillanatban be legyen avatva a vitába. Ezzel kapcsolatban lásd a következő honlapot:
www.gesellschaftsverantwortung.at


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA