Anglikán püspököt magas pénzbüntetésre és átnevelő-kurzuson való részvételre ítéltek
(forrás: www.kath.net – 2008. február 29.)

London/Anglia
A keresztény emberjogi szervezet, a CSI egy botrányos esetről számol be: egy brit anglikán püspöknek 63.540 euro büntetést kell fizetnie és egy „átnevelő tréninget” kell abszolválnia, mert 2006 nyarán egy homoszexuális férfinek nem adott állást egyháza ifjúsági nevelőmunkájában.

Az ítélet arra hivatkozik, hogy a vádlott püspök John George Reaney-t, a vádlót szexuális beállítottsága miatt diszkriminálta. Anthony Priddis püspök ezzel szemben azt hangoztatta, hogy nem a munkakereső szexuális beállítottsága a döntő szempont, hanem a keresztény szexuális erkölcs. Ezen kívül a vádló érzelmileg éretlen volt és nem rendelkezett e felelősségteljes álláshoz szükséges stabilitással. Ő megmagyarázta Reaney vádlónak, hogy olyan valaki, aki házasságon kívüli szexuális kapcsolatban él, mindegy hogy az hetero- vagy homo-, erre a hivatalra nem jöhet szóba. A püspök továbbá kijelentette, hogy az anglikán egyház különbséget tesz a szexuális beállítottság és az adott személy életformája között.
     „Mi nem a vádló szexuális beállítottsága miatt nem alkalmaztuk őt, hiszen akkor meg se hívtuk volna a bemutatkozó beszélgetésre”, hangsúlyozta a püspök. Az ítélet úgy szól, hogy Priddis püspök mellett az egyházmegye többi alkalmazottjának is részt kell vennie az „átnevelő-tréningen”.

Angliában keresztény csoportok hevesen tiltakoztak az ítélet ellen, jelentette a CSI. A tradicionális értékek keresztény kongresszusának szóvivője, Philip Whealy szerint, a most hozott ítélet csak az egyik botrányos esete annak az egyértelmű folyamatnak, mely a lelkiismeret és szólásszabadság ellen egyre világosabban megmutatkozik. Mindenek előtt a homoszexuális csoportok érnek el nagy sikereket abban, hogy a keresztény értékek nyilvános védelmezőit bíróság elé idéztessék.

A CSI egy petíció aláírására szólította fel a keresztényeket. Nem arról van szó, hogy vitát váltsanak ki a homoszexualitásról, hanem hogy világossá tegyék, hogy „a tolerancia fogalmának semmi értelme, ha arra használják, hogy az emberi jogokat megsemmisítsék”, hangsúlyozza a szervezet.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA