Valóban kevés az igény a régi rítusú misékre?
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2008. január 26.)

A Trier-ben székelő Német Liturgikus Intézet állítása szerint a pápai Summorum Pontificum motu proprio megjelenése nem hozott nagyobb érdeklődést a „rendkívüli formában” bemutatott szentmisék iránt. Az intézet „néhány ilyen levélről” tud csak, különben nem történt semmi, jelentette ki az intézet vezetője, Eberhard Amon a KNA katolikus hírügynökségnek. Ebből az derül ki, mondta, hogy az eddig is meglévő kínálat elégséges volt. A német püspökkari konferencia szeptemberi ülésén tíz „irányvonal” meghozataláról döntött a pápai utasítás gyakorlati engedélyezésére. Ebben többek között az is szerepel, hogy a híveknek egyházközségük plébánosánál kell a régi mise iránti kérelmüket benyújtaniuk, és csak ha ő elutasítja kérésüket vagy a csoport több egyházközség tagjaiból verődik össze, kell a kérést a püspöknek továbbítani.

Egy pillantás a következő diagramra mutatja, hogy a valóság egészen másképp néz ki, mint ahogy az intézet munkatársa állítja:

A diagrammából két tény olvasható le:
     1. Az a néhány püspök, valamint a konferencia által hangoztatott állítás, miszerint az elmúlt 15 évben a régi rítus iránti igény „alacsony nívón stabil maradt” nem igaz. Ellenkezőleg: ha a megyéspüspökök ellenkezése miatt nem is túl nagy, de mégis állandó, lassú emelkedés mutatkozott azon misehelyek számában, ahol a régi misét mutatták be.
     2. Hogy az igény valójában mekkora is, az a motu proprio hatálybalépése óta mutatkozó erőteljes növekedésből kiolvasható: az elmúlt négy hónapban a misecentrumok száma 80-ról 120-ra emelkedett!

Ha ehhez még azt is hozzászámoljuk, hogy jelenleg legalább 40 csoport vár kérelme teljesítésére, akkor világos lesz, hogy az eddigi kínálat közelről sem volt elegendő, különösen ha még azt is hozzátesszük, hogy a Szent X. Pius Papi Közösség további 40 helyen mutat be tridenti rítusú szentmisét.

De nem csak a helyek számában terjednek hamis információk – a tridenti rítuson résztvevő hívek számát is állandóan túl kevésnek adják meg. A legújabb példa erre most, Freiburgban történt, ahol 2008. január 6. óta a központban fekvő szép Adelhauser templomban mutatnak be kéthetente tridenti rítusú misét. Az ordináriátus jelentése szerint kevesebb mint tizen adták be ezirányú kérelmüket. A rövid idő ellenére, mely a mise meghirdetése és az első mise időpontja között volt, körülbelül 240 hívő jött el az első misére. A január 20-i másodikon már körülbelül 300-an szorongtak a templomhajóban, úgy hogy a későn jövők még állva sem fértek be a templomba.

Csak remélni lehet, hogy a német papok és püspökök üdvözölni fogják ezt a lelki fellendülést és hagyományhű testvéreiknek nagylelkűen felkínálják vendégszeretetüket az egyre üresebben maradó templomaikban.

A folyamatosan növekvő számok láttán felmerül a kérdés, hogyan lehetséges, hogy szakértők, mint például Eberhard Amon, a liturgikus intézet vezetője továbbra is alacsony számú érdeklődőről és csekély, de mégis elegendő számú kínálatról beszélnek.

További információkat a következő címek alatt találnak:
     – http://www.pro-missa-tridentina.org/heilige-messen/index.htm
     – http://www.introibo.net/
     – http://www.introibo.net/gruppenbildung.htm
     – http://www.kath-info.de/index.html


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA