A papszemináriumokban a szeminaristáknak joguk van a tridenti rítus elsajátításához
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2008. február 16.)

Mint az idáig mindig jól értesült Father Zuhlsdorf ma az interneten közzétette, az Ecclesia Dei pápai komisszió a Summorum Pontificum motu proriohoz készülő és hamarosan megjelenő római útmutatásokban többek között azt is le fogja szögezni, hogy a szeminaristáknak megvan a joguk ahhoz, hogy a római rítus mindkét – vagyis a „rendkívüli” – formájában is kiképezzék őket.

A tantervekért felelőseket fel fogják szólítani, hogy az ennek megfelelő utasításokat készítsék elő, hogy a papszemináriumok ennek a követelménynek a jövőben eleget tudjanak tenni.

A forma specifica-ban készülő útmutatás ezzel véget vet az önkényes jogértelmezésnek, mint például a Heiligenkreuz-i rektor vagy néhány amerikai püspök rendelkezésének, akik a felügyeletük alá tartozó szemináriumokban tanulóknak még azt is megtiltották, hogy ilyen miséken vagy oktató rendezvényeken részt vegyenek.

A képen az Ecclesia Dei fenti információt tartalmazó levele látható.



A levél nyers fordítása:

Kedves Dr. X.Y.! Megkaptuk 2007. szeptember 29-én írt levelét és elnézését kérjük, hogy csak most válaszolunk, de eddig erre nem volt lehetőségünk a Summorum Pontificum Motu Proprio megjelenése óta kapott rengeteg levél, valamint egyéb elintézendő ügyek miatt, melyek azonnali intézkedést igényeltek.

Kérdéseire a következőket válaszoljuk:

1. Minden jelöltnek, aki a katolikus Egyház római rítusú papja akar lenni, joga van arra, hogy a római rítus mindkét formájában oktassák.

2. Azoknak, akik a katolikus Egyház római rítusú papjait hivatottak kiképezni, biztosítaniuk kell jelöltjeiknek a római rítus mindkét formájában való oktatását.

Várakozásunk szerint ezek az ügyek hamarosan tisztázást nyernek abban az utasításban, mely a Summorum Pontificum Motu Proprio-ban leírtak gyakorlati kivitelezéséről fog szólni.







Legújabb cikk e témához: Ellenséges füleknek „kemény beszéd”


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA