Diakónus-szentelés tridenti rítusú szentmise keretében Rómában
(forrás: www.summorum-pontificum.de, Magyar Kurír – 2008. február 5.)

A Magyar Kurír február 5-én a következő hírt tette közzé honlapján: „Február 23-án a lateráni Szent János-székesegyházban tridenti rítusú, latin nyelvű szentmise keretében négy szeminaristát szentel diakónussá Luigi De Magistris érsek” – áll a Jó Pásztor Intézet közleményében, melyet február 2-án hoztak nyilvánosságra. A Jó Pásztor Intézet a pápai jogú Apostoli Élet Társasága, az „Ecclesia Dei” bizottság joghatósága alá tartozik. Az intézetet 2006. szeptember 8-án Darío Castrillón Hoyos bíboros hozta létre, jelenlegi elöljárója Philippe Laguérie.


A Magyar Kurír cikkével, illetve a Jó Pásztor Intézet megalakulásával kapcsolatban ezen a honlapon az alábbi cikk olvasható:
Új Ecclesia Dei közösség alakult.

A következő idézet ebből a cikkből való: Franciaországban öt tradicionális pap megkezdte egy régi rítusú közösség megalapítását. A Vatikán a szervezetet pápai jogú közösségként hozta létre. Az újonnan megalapult társaság, amely a Jó Pásztor Intézet nevet viseli, a régi mise celebrálására kötelezte el magát. A pápai komisszió, az Ecclesia Dei elnöke, Dario Castrillon Hoyos bíboros Szűz Mária születésének ünnepén, szeptember 8-án írta alá a közösség alapító dekrétumát. Erről számolt be az „I Media” római hírügynökség. Az új közösség a Szent X. Pius Papi Közösség öt egykori tagjából és több szeminaristából áll. Székhelye Franciaország délnyugati részén, Bordeaux-ban, a St. Eloi templomban lesz. XVI. Benedek pápa állítólag kifejezetten kívánta az új alapítást – tájékoztatott az „I Media” vatikáni forrásokra hivatkozva. A Jó Pásztor Intézet hangsúlyozta, hogy a Vatikánnal kötött egyezség megfelel Marcel Lefebvre (†1991) követelményeinek. Azzal számolnak, hogy a Pius Közösség más papjai is csatlakoznak hozzájuk. A közösség szuperiorja Philippe Laguérie (53) francia atya, aki több évig volt a párizsi Saint-Nicolas du Chardonnet templom plébánosa. Ezt a Párizs belvárosában fekvő templomot a Pius Közösség 1977-ben elfoglalta és azóta ő gondozza.ˇ


2007 szeptemberében a www.summorum-pontificum.de internetes honlapon egy igen örvendetes hír jelent meg a Jó Pásztor Intézetről. Ez arról tudósított, hogy 2007. szeptember 22-én az Ecclesia Dei pápai bizottság elnöke, Dario Castrillon Hoyos bíboros Bordeaux-ban öt új papot szentelt a Jó Pásztor Intézet számára. A tridenti rítusú szentmisén jelen volt Bordeaux érseke, Jean-Pierre Ricard bíboros is.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA