Visszalép a német püspöki konferencia elnöke, Karl Lehmann bíboros
(forrás: www.kath.net – 2008. január 15.)

Mainz/Németország
A német püspökkari konferencia elnöke, Karl Lehmann bíboros bejelentette, hogy február 18-án lemond elöljárói tisztségéről – adta hírül a német püspökkari konferencia szóvivője január 15-én, kedden.

A konferencia tagjaihoz január 14-én intézett levelében Lehmann bíboros bejelentette, hogy 21 év után lemond elöljárói hivataláról. A német püspökkari konferencia február 11. és 14. között Würzburgban tartandó plenáris ülését még Lehmann bíboros fogja vezetni, és ezt követően, február 17-én a német püspökök nevében is ő fogja a Münchenben a 80. születésnapját ünneplő Friedrich Wetter bíborost méltatni.

Levelében a bíboros kifejtette, hogy a decemberben fellépett szívritmus zavarai arra figyelmeztették, hogy a jövőben erőinek az eddigi mértékben való kimerítését nem folytathatja tovább. Ezért él most azzal a lehetőséggel, melyet a 2005. szeptember 20-i újraválasztásánál már előre jelzett – miszerint nem biztos, hogy a negyedik 6 évre szóló hivatali idejét teljes egészében letölti –, és visszalép elnöki posztjáról.

A mostani váltás egyébként is időszerű, mert a legújabb püspöki kinevezések generációváltást tesznek szükségessé, írta levelében Lehmann bíboros. Hálás, ha még pár évig Mainz-i egyházmegyéjét vezetheti. Ezenkívül továbbra is szívesen megosztja a konferencia tagjaival tudását, információit és tapasztalatait, és az alapvető kérdésekkel is többet szeretne foglalkozni. Különösen az ökumenizmus nehéz helyzetét viseli a szívén. (!)

Karl Lehmann bíborost 1987. szeptember 22-én Fuldában választották meg Joseph Höffner (Köln) bíboros utódjának. Majd mind 1993-ban, 1999-ben és 2005-ben megerősítették e tisztségében. A mostani februári konferencián a püspökök megválasztják a hivatali ideje lejárta előtt visszalépett Lehmann bíboros utódát.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA