Egy ortodox püspök óva int a „politikailag korrekt” kereszténységtől
(forrás: www.kath.net – 2008. február 17.)

Genf
Egy „politikailag korrekt kereszténységtől” óvott a bécsi és ausztriai orosz-ortodox egyház püspöke, Hilarion Alfejev. Az egyházaknak nem szabadna a szekuláris erkölcsi elképzeléseknek alávetniük magukat vagy azon értékrendek támogatásában részt venniük, melyek a keresztény hagyománytól idegenek, mondta a püspök az Egyházak Ökumenikus Tanácsának központi bizottsága előtt, mely február 13. és 20. között Genfben ülésezik.

Alfejev püspök – aki egyúttal az orosz-ortodox egyház európai intézményeihez kiküldött képviselője is – kritizálta az anglikánok egyházi fejének, az angol Rowan Williams érseknek azon kijelentését, melyben az érsek azt indítványozta, hogy a brit polgári jogban ismerjék el az iszlám vallási jog, a seria egyes részeit. (megj: Az érsek eme kijelentését az egész brit és nemzetközi sajtó óriási felháborodással fogadta; sokan követelték az érsek távozását, erre azonban neki csak az anglikánok világi feje, az angol királynő adhatna utasítást).

Az ENI ökumenikus hírügynökség, Alfejev püspököt a következő szavaival idézi: „Nem a mi feladatunk, hogy a seriát megvédelmezzük vagy alternatív életstílusokat ajánljunk vagy szekuláris értékeket támogassunk. A mi szent feladatunk annak hirdetése, amit Krisztus prédikált nekünk.”

Alfejev püspök többek között azt kritizálta, hogy néhány egyház, különösen Nyugat-Európában és Észak-Amerikában támogatja az abortuszt, az azonos neműek együttélését, a fogamzásgátlást és az eutanáziát. Mindazonáltal ez a morális relativizmus és politikai korrektség kikerülhetetlenül ezen egyházak elhalásához fog vezetni.

Ezzel szemben a tradicionális kereszténység meg fog erősödni.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA