A katolikus Egyház a legnagyobb egyház az Amerikai Egyesült Államokban
(forrás: www.kath.net – 2008. február 19.)

New York/USA
Az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt években az anglikán egyház szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a 25 legnagyobb egyház és vallási közösség között. Tagjainak száma 4,2 százalékkal csökkent 2,2 millióra. Ez derül ki a legújabb statisztikai évkönyvből, melyet a nemzeti egyháztanács ez év február 14-én hozott nyilvánosságra New Yorkban.

Az anglikán egyház súlyos összetűzések idejét éli a homoszexualitás miatt, amióta 2003-ban a homoszexuális teológust, Gene Robinson-t (Concord/New Hampshire) püspökké szentelték. A homoszexualitással szembeni liberális viselkedés elleni tiltakozásul a San Joaquin kaliforniai egyházmegye 8 ezer tagjával a dél-amerikai „A déli félteke Anglikán Egyházai”-hoz csatlakozott. Néhány konzervatív plébánia pedig a missziós püspökök fennhatósága alá vonult.

Ugyancsak súlyos veszteségeket kellett elfogadniuk a reformált presbiter egyháznak, melynek tagsága 2,4 százalékkal kerek 3 millióra apadt. Az amerikai baptista közösségek 1,8 százalékkal 1,4 millióra zsugorodtak össze és az evangélikus-lutheránus egyház 1,6 százalékkal 4,8 milliónyira.

A legnagyobb növekedést két vallási különleges közösség érte el. Jehova tanúi 2,3 százalékos növekedés mellett elérték az 1,6 milliós létszámot és az „Utolsó idők szentjeinek Jézus Krisztus egyháza” (mormonok) 1,6 százalékos növekedéssel 5,8 milliónyira duzzadt. A legtöbb egyháznál nem változott jelentősen a tagok létszáma.

Az Amerikai Egyesült Államokban a legnagyobb egyház továbbra is a 67,5 milliónyi tagot számláló katolikus Egyház. Őket követi nagy távolsággal lemaradva a keleti baptisták szövetsége 16,3 és az evangélikus-metodista egyház 8 millió taggal. A 25 legnagyobb egyházból három a pünkösdi mozgalmak közé tartozik: az „Isten egyháza Krisztusban” (5,5 millió), „Isten gyülekezetei” (2,8 millió) és „a világ pünkösdi gyülekezetei” (1,5 millió).


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA