Belga politikusok gyerekek és agylágyulásos betegek számára is követelik az eutanáziát
(forrás: www.kath.net – 2008. március 28.)

Brüsszel/Belgium
Belga politikusok ki akarják szélesíteni azoknak körét, akiket aktív eutanáziában szabad részesíteni – jelentette a „Deutsche Ärzteblatt” német orvos-újság. A belga orvosok már 2002 vége óta büntetlenül halálba segíthetnek embereket, mindazonáltal eddig csak nagykorú betegeket, akik állandó „elviselhetetlen” fizikai és lelki kínoktól szenvednek.

A pácienseknek, ellentétben a holland helyzettel, nem kell életük végső szakaszában lenniük. Elégséges, ha meghalni való szándékukat tiszta öntudattal több ízben írásban vagy tanúk előtt kinyilvánítják.

Az ez év húsvétján újjá alakult kormánykoalíció flamand liberális pártja most azt akarja, hogy a törvényt a gyógyíthatatlan fiatalkorúakra és az agylágyulásos betegekre is kiterjesszék. A flamand szocialisták és a zöldek támogatják, a keresztény-demokraták és a francia anyanyelvű politikusok elutasítják e terveket. Belga napilapok erről számoltak be.

A követelés nem új. A hat évvel ezelőtt meghozott törvény kihirdetése óta számos vitát tartottak egy szélesebb liberalizálás érdekében. A „méltóságteljes halálhoz való jog” egyesület adatai szerint Belgiumban évente mintegy ötszázan élnek az aktív eutanázia lehetőségével. Az állami bizottság úgy véli, hogy ez a szám sokkal magasabb.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA