Blaszfémia művészeti díjat alapítottak
(forrás: www.kath.net – 2008. április 11..)

München/Németország
Német ateisták „blaszfémia művészeti díjat” alapítottak. Az alapokmány szerint olyan műveket díjaznak, „melyek humorosan és intelligensen fricskáznak ki természetfeletti (többnyire vallási) elképzeléseket, és ezáltal alkalmasak arra, hogy ezek egyedül-érvényes-igényét aláássák, és így a társadalom és a művészet szabadságát elősegítsék”.

Az isten-gyalázásra felszólító biztatásnak a Tízparancsolat első parancsát nevezték meg. Ez így szól: „Én vagyok a te Urad, Istened. Mellettem ne legyenek más isteneid.”

A blaszfémia-díj, a „Szemtelen Mario”-díj alapítója Wolf Steinberger vállalkozó, a „Bundes für Geistesfreiheit München” (müncheni szellem-szabadságért szövetség) elnökségének tagja.

A díjnak az ő 1994-ben, nyolc hónapos korában meghalt fiára, Mariora kell emlékeztetni. A kiírás elosztására művészeti főiskolákat, grafikus és tervező szakiskolákat, valamint zene- és színi iskolákat neveztek meg. A díjat többek között rövid-filmekért, zenedarabokért, rajzokért, szobrokért, színdarabokért és kabaréjelenetekért lehet elnyerni. Az alapító e célra 3 ezer eurót helyezet letétbe, melyet adományokkal 6 ezer euróra akarnak növelni.

A „szellem szabadságáért szövetség” magát az egyházon kívüli, szabadszellemiségű, agnosztikus, humanista vagy ateista beállítottságú emberek érdekközösségének tekinti.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA