Egyházi botrány
(forrás: www.kreuz.net – 2008. június 26.)

Párizs/Franciaország
A párizsi Saint-Roch plébániatemplomban június 5-én tartották a requiemet a június 1-én, 71 évesen elhunyt divatdiktátor, Yves Saint Laurent emlékére.

A Szent X. Pius Papi Közösség francia disztriktjének főnöke, Régis de Cacqueray páter ez ellen heves tiltakozását jelentette be, melyhez a Máté Evangélium 18. fejezetéből hozta idézetét: „Aki csak egyet is bűnre csábít a bennem hívő kicsinyek közül, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakára s a tengerbe dobnák.”

„Yves Saint Laurent bevallottan homoszexuális volt, s ezzel »nyilvános bűnös«” – szögezte le a rendfőnök. Pater de Cacqueray kijelentette, hogy az 1983-as egyházjog szerint meg kellett volna tagadni az egyházi temetést. Canon 1184-ra hivatkozott, ahol a nyilvános bűnösök különböző kategóriái vannak felsorolva, azokéi, akiknél meg kell tagadni az egyházi temetést, ha haláluk előtt nem adják valamilyen jelét megbánásuknak.

Az egyházjog szerint e kategóriákba esnek „azok a nyilvános bűnösök is, akiknél az egyházi temetés nem biztosítható a hívek nyilvános megbotránkoztatása nélkül”. A rendfőnök hozzáfűzte, hogy amennyiben az elhunyt bűnét megbánva halt meg, akkor ezt a szertartás előtt vagy közben közzé kellett volna tenni, hogy elkerüljék a botrányt. „Mindazonáltal a legnagyobb botrány abból állt, hogy »társa« a bűnben még arra is lehetőséget kapott, hogy a templomban beszédet mondjon, amelyben közös életüket magasztalta. E szentségtörő ceremónia óta három hét telt el, és tudomásom szerint egyetlen egyházi személy sem adódott, aki akár csak a legenyhébb módon nemtetszését vagy megbánását kifejezésre juttatta volna” – mondta de Cacqueray atya.

„A leghatározottabban elítélem ezt a leírhatatlan színjátékot azzal a keserű tapasztalattal, hogy az én hangom volt az egyetlen tiltakozó szó. Látván azt az alávetettséget, melyet a katolikus klérus ama uralkodó kaszttal szemben juttat kifejezésre, mely bűneinek színjátékát az Egyház áldásával terjesztheti, csak undoromat tudom kifejezni.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA