Albert Einstein egyáltalán nem volt vallásos
(forrás: www.kath.net – 2008. május 16.)

A zsidó fizikus, Albert Einstein (1879-1955) nagyon kritikusan állt a bibliai isten-fogalommal szemben. Ez derül ki abból a kevéssé ismert levélből, melyet a Nobel-díjas tudós egy évvel halála előtt Erich Gutkind (1877-1965) zsidó vallásfilozófusnak írt. A levelet, mely 50 éve magántulajdonban van, a közel jövőben fogják Londonban elárverezni. Az aukciós-ház beszámolója szerint Einstein kijelentései annyira egyértelműek, hogy a fizikus vallásosságáról szóló spekulációknak egyszer s mindenkorra véget vetnek. A relativitáselmélet felfedezője félreérthetetlenül elhatárolódik egy személyes Isten bibliai elképzelésétől.

„Az isten szó számomra nem jelent mást, mint az emberi gyengeségek kifejeződését és produktumát, és a Biblia bár tiszteletreméltó, de igencsak primitív legendák gyűjteményét”, áll a levélben, melyből a berlini „Der Tagesspiegel” című újság részleteket közölt. Einstein szerint még a legtapintatosabb bibliamagyarázat sem változtathat azon, hogy a személyes Istenbe vetett hit csak „gyermeki babona” lehet.

Einstein a zsidóságról is negatívan nyilatkozott: „Számomra a hamisítatlan zsidó vallás – csakúgy mint a többi vallás – a primitív babona inkarnációja. És a zsidó nép, melyhez én is tartozom, és melynek mentalitásával mélységesen össze vagyok forrva, számomra mégsem jelent másfajta minőséget, mint a többi nép. Amennyire tapasztalatom terjed, a zsidóság semmivel nem jobb más emberi csoportosulásoknál, mégha hatalom híján a legrosszabb túlzásoktól biztosítva is van. Egyébként semmi „kiválasztottságot” nem veszek észre rajta.”

Így idéz az újság Einstein leveléből. Mostanáig Einstein vallásosnak számított. Ennek bizonyítására 1926-ból származó megjegyzéseit szokták felhozni: „Az Öreg nem kockázik”, valamint „Az Úristen ravasz, de nem gonosz!”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA