Húsz tévétársaság közvetítette Szent Januáriusz vércsodáját
(forrás: www.kath.net – 2008. május 7.)

Nápoly/Olaszország
Szent Januáriusz vére ebben az évben is cseppfolyóssá vált május első szombatján – ezt jelentette az olasz média. Januáriusz (San Gennaro), Nápoly patrónusa, vértanúként halt meg a negyedik században.

1389 óta a vértanú vére, melyet ampullákban őriznek, évente háromszor cseppfolyóssá válik, mégpedig május első szombatján, szeptember 19-én, Szent Januáriusz ünnepén és december 16-án.

Idén, május első szombatján, május 4-én húsz tévéállomás volt tanúja a vércsodának. Crescenzio Sepe bíboros bejelentette, hogy a következő évben tudósok fogják megvizsgálni a relikviákat, hogy magyarázatot találjanak erre az egyedülálló jelenségre.

Januáriuszt 305-ben végezték ki társaival együtt. A Diokletianus-féle üldözések során először a Nápolytól északra fekvő Pozzuoliban vadállatok elé dobták őket, de a bestiák nem támadták meg áldozataikat. Ezért a beneventoi püspököt hat társával a város közelében lefejezték. Halálának napja 305. szeptember 19-e volt. Nápoly védőszentjének relikviáit 835-ben Nápolyból Beneventbe vitték, de 1491-ben visszaadták őket Nápolynak.

Életének történeténél híresebb az úgynevezett „Januáriusz vércsodája”, mely Nápolyban a szent ünnepein ismétlődik meg. Az ezerhétszáz éves összeszáradt vérrögök – melyeket a nápolyi San Gennaro templomban őriznek – e napokon folyékonnyá válnak, majd az ünnepek elmúltával ismét kiszáradnak és megszilárdulnak.

A fenti képen a relikviárium részlete látható a szent vérét tartalmazó üvegcséket magába foglaló ereklyetartóval.

Az idén is megismétlődő csodáról készült film e címen látható: http://www.kathtube.com/player.php?id=3477

„Szent Januáriusz vércsodája” címmel az Ecclesia Szövetkezet 1995-ben adta ki Víz László könyvét, aki 1989. szeptember 19-én maga is tanúja volt a csodának.


A szent folyékony vérét így mutatják be a híveknek

Michele Giordano bíboros, nápolyi érsek az ereklyetartóval,
1989. szeptember 19-én


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA