„Ebben az évben biztosan új híreket hallanak majd Medjugorjéről”
(forrás: www.kath.net – 2008. április 24.)

„Nagyon örülök, hogy végre világos és megbízható hírek érkeznek Rómából, hogy a Vatikán magára vállalja a Medjugorje-fenomént”, mondta a Bosznia-Hercegovina-i Banja Luka püspöke, Franjo Komarica egy interjúban, melyet az Augsburgban tartott „Treffpunkt Weltkirche” (Világegyház találkozó) során a KATH.NET-nek adott.

Nem bizottságról van szó, helyesbített Komarica. „De a Vatikán végre saját kezébe vette a dolgot.” Eddig számos bizottság foglalkozott az üggyel, melyek ideiglenes eredményeit megmutatták a püspököknek, „de a nyilvánosság ezekből semmit sem tudott meg”, mondta a püspök.

A teológiai mellett egy lelkipásztori-liturgikus bizottság is létezett. Ennek az volt a feladata, hogy „az embereket és az eseményeket konzekvensen kísérje”, számolt be Komarica püspök a múltról. „Ez a bizottság a helyi papoknak, a »látnokoknak« és a híveknek is utasításokat adott.” A cél az volt, hogy a „kinövéseket megakadályozzák”.

Végül azonban a háború alatt minden bizottság szétesett. Utána viszont a nemzetközi zarándokfolyam ismét elindult és megnövekedett, és ismét napirendre került az a kérdés, hogyan kell ezt a fenomént egyházilag kezelni.

„Már régen szükségesek lennének a világos utasítások”, hangsúlyozta Komarica püspök. „Mert Medjugorjebe milliók zarándokolnak, akik nem a Mostar-i egyházmegyéből valók, hanem a világ legkülönbözőbb országaiból jönnek.”

A püspök véleménye szerint, tényleg fontos, hogy bizonyos „kinövéseket” megakadályozzanak, amikor „néhány ember jó szándékból valamit kezdeményez, ami a liturgikus ünnepeket vagy bizonyos közösségek megalapítását érintő egyházi fegyelemmel kapcsolatos”. Ez világos szabályozásokat követel. Komarica dicsérte azokat a pozitív gyümölcsöket, melyek az Egyház számára Medjogorje által kétségen kívül teremnek.

Ezért örül annyira a vatikáni kötelezettségnek. „Április végén jön hozzánk Szarajevóba és Mostarba az »Államokkal való kapcsolatok« vatikáni titkára, Dominique Mamberti”, árulta el a püspök. „A találkozón Medjugorje minden bizonnyal téma lesz.” Komarica püspök meg van róla győződve, hogy: „Ebben az évben biztosan új híreket hallanak majd Medjugorjéről.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA