Hírek az „új-katekumen út” mozgalomról
(forrás: www.kath.net – www.kreuz.net)

1.
2008. április 11-én még a következő hír látott napvilágot:

„Rövid időn belül nem”
(forrás: www.kath.net – 2008. április 11.)

Josef Clemens püspök, a pápai laikus tanács titkárának véleménye szerint „rövid időn belül” nem várható az „új-katekumen út” alapszabályának elismerése. Ezt jelentette az olasz hírügynökség, az AGI, a papanews.it internetes újságra hivatkozva.

A pápai tanács a mozgalom alapszabályát először öt évre elfogadta; de ez az idő már több hónapja letelt.

A Vatikán több ízben felszólította a mozgalom illetékeseit, hogy liturgiájukat a szentségi kongregáció előírásaihoz igazítsák.


2.
2008. május 2-án ez a hír járta be a katolikus sajtót:

Japán püspökök összetűzésbe kerültek az új-katekumen mozgalommal
(forrás: www.kath.net – 2008. május 2.)

Japánban jelenleg a katolikus püspökök és az új-katekumen mozgalom közötti súlyos nézeteltérés tartja izgalomban a kedélyeket. Az új-katekumen csoport papszemináriumot működtet Japánban, mellyel a japán püspökök szemmel láthatóan nem értenek egyet. A püspökök egész nyilvánvalóan a szeminárium bezárását akarják elérni. Ez derült nyilvánosságra egy japán püspök-delegáció Vatikánban tett látogatása során – jelentette az UCA-News hírügynökség.

A püspökök ez ügyben most jártak harmadszor Rómában. Okada érsek, a japán püspökkonferencia elnöke a Vatikánban tett látogatása után azt nyilatkozta, hogy „komoly dologról” van szó, melyet mindenképpen meg kell oldani. Az érsek azt nehezményezi, hogy Japán katolikus egyházán belül a mozgalom „éles és fájdalmas szakadást” idéz elő, és nagy, szektákra jellemző aktivitásokkal tevékenykedik. Az érsek szerint az ottani új-katekumen mozgalom veszélyezteti a Japánban meglevő kis katolikus közösség egységét.


3.
Ugyanezen a napon a kreuz.net egy másik híre szintén az új-katekumen mozgalommal foglalkozott:

Mit szól ehhez a liturgikus kongregáció?
(forrás: www.kreuz.net – 2008. május 2.)

Nem sokkal ezelőtt az „új-katekumen út” alapítója, Kiko Arguello, nyelvre áldozott a pápánál, holott az új-katekumen miséknél nagyon nagy súlyt fektetnek a kézbeáldozásra. Arguello azon a misén vett részt, melyen a pápa a római egyházmegye számára papokat szentelt. Eközben a pápa az új-katekumen út mozgalom számára is számos diakónust szentelt pappá.

Az áldoztatáskor azonban botrány történt, melyet a média is közvetített: Arguello keresztbe font karokkal lépett a pápa elé.

Az olasz weboldal, „papanews” nem sokkal ezelőtt a liturgikus kongregáció titkárát, Malcolm Ranjith érseket kérdezte erről az incidensről. Válaszában az érsek először óvatosan fogalmazott: „Őszintén szólva, nem tudom, hogyan értékeljem ezt a viselkedést. Egyedül Arguello tudja, mi megy végbe a szívében, és mi késztette arra, hogy a szentostyát, mondjuk így, ilyen szokatlan módon fogadja.” Az érsek azonban hozzátette, hogy az új rítusban – ellentétben a régivel – nincs előírva a szentáldozásnál kötelező magatartás. Utána viszont már keményebben fogalmazott:

„Eltekintve tettének indítékaitól, én úgy gondolom, hogy a keresztbe font karok a szentáldozás és a Szentatya személye iránt tanúsított hiányzó tiszteletet fejezik ki.” Arra a kérdésre, hogy milyen módon kellene a szentostyát az új rítusban is méltóan fogadni, az érsek kijelentette: „Összekulcsolt kezekkel és biztosan nem keresztbe font karokkal.”


4.
Alig három héttel e tudósítások után, május 24-én már a következő meglepő fordulatról számolt be az internetes sajtó:

Végleges kánonjogi elismerés az új-katekumen út számára
(forrás: www.kath.net – 2008. május 24.)

XVI. Benedek pápa elismerte az új-katekumen út végleges kánoni szabályzatát – ezt adta közzé a laikus mozgalom e héten (május 20-án) internetes honlapján. 2002-ben a közösség kánoni szabályzatát öt évre ideiglenesen – ad experimentum – engedélyezték. E határidő lejárta után késett a végleges elfogadás, mivel a Vatikán néhány problémát talált a mozgalomnál. Különösen a liturgikus szokások nem tetszettek a Vatikánnak, ezeket az Istentiszteleti Kongregáció már 2005-ben kritizálta korrekciót követelve.

Áprilisban Josef Clemens püspök a pápai laikus tanácstól még azt nyilatkozta a „petrus” olasz internetes lapnak, hogy a végleges elismerés nem fog gyorsan megtörténni.

A pápa ezek szerint most mégis másképp döntött.


5.
Három nappal e hír után, május 27-én érkezett a megerősítés:

„Kiko biztosan nem maga találta ki”
(forrás: www.kath.net – 2008. május 27.)

Három nappal később a pápai tanács egy magasrangú képviselője a sajtónak indirekt megerősítette a szabályzatok végleges elfogadásának hírét. „Kiko biztosan nem maga találta ki” – hangsúlyozta a szóvivő. De hivatalosan még nem erősítheti meg, mert még néhány kérdést tisztázni kell.

Mindenesetre az tény, hogy az elismerést ünneplő rendezvény előkészítése már folyamatban van. Erre előre láthatólag júniusban, a laikus tanács nagy aulájában kerül sor. Legkésőbb ekkor hozzák nyilvánosságra az új szabályzatot.

A magát megnevezni nem akaró nyilatkozó azt a híresztelést, mi szerint megint csak öt évre adnák meg az elismerést, mint tévest utasította vissza. Az eljárás ilyen ügyekben mindig ugyanaz: először öt évre ad experimentum, aminek lejártával döntenek a véglegesítésről.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA