Legyen vége a romantikus ökumenizmusnak
(forrás: www.kath.net – 2008. április 24.)

Bécs/Ausztria
Hilarion Alfeyev, Bécs és Ausztria orosz-ortodox püspöke, egyik interjújában a „romantikus ökumenizmust” kritizálta, melyet az Egyházak Világtanácsa támogat – jelentette az Interfax hírügynökség.

A püspök egy bolgár magazinnak azt mondta, hogy ezek az ideák nem „életképesek”. Okosabb a kétoldali és stratégiai szövetségek kiépítése. Az ortodox egyházi ember ezt mindenekelőtt a római-katolikus és az ortodox Egyház között tartja lehetségesnek.

Szó szerint ezt mondta: „Meg kell értenünk, hogy az ortodox és a katolikus hívek nem riválisok többé. Szövetségesek vagyunk. Ennek a rivalizálásnak egyszer s mindenkorra be kell fejeződnie. Ha ezt megértjük, akkor a prozelitizmus is megszűnik.”

Számos protestáns „a kereszténységnek egy lágy verzióját” fejlesztette ki, mely „apostoli utódlás, szentségek, dogmatikus tanok és a keresztény erkölcsi normákhoz való kötődés nélkül létezik”, bírálta a püspök.

Ezek az emberek az évszázados bűnöket nem csak, hogy semmibe veszik, de még támogatják is. Hilarion püspök szó szerint ezt mondta: „Mihelyt egy keresztény közösség elkezdi a kereszténység teológiai és erkölcsi tanait megváltoztatni, és azzal próbálkozik, hogy ezeket »modernebbé« vagy »politikailag korrektebbé« tegye, ez lesz a lelki, szellemi halálhoz vezető egyenes út.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA