Vatikáni ultimátum Lefebvre érsek követőinek
(forrás: www.kreuz.net és www.katolikus-traditio.hu – 2008. június 23.)

Andrea Tornielli, a milanói ‘Il Giornale’ napilap újságírója információkat hozott nyilvánosságra a Vatikán és a Szent X. Pius Papi Közösség között hamarosan bekövetkezhető kibékülésről.

Az újságíró állítása szerint a Vatikán június 28-ig adott időt a közösségnek, hogy az általuk kiszabott öt feltételt elfogadja. A feltételeket a Vatikán fogalmazta meg, hogy lehetővé tegye a közösségnek a római Egyházzal való teljes egységbe való visszatérést.

Tornielli arról számol be, hogy Fellay püspök néhány nappal ezelőtt találkozott Castrillón Hoyos bíborossal, az Ecclesia Dei bizottság elnökével. Fellay, aki korábban már írt Rómába, hogy kiközösítése feloldását hivatalosan is kérje, a bíborostól nemrég egy levelet kapott, amely tartalmazta az öt feltételt, és amelyről az FSSPX általános káptalanja tárgyal majd a hónap végén.

Az újságíró véleménye szerint, „a tárgyalások még soha ilyen közel nem kerültek annak megoldásához, hogy begyógyítsák azt a mini-skizmát, ami húsz évvel ezelőtt keletkezett”. A feltételek között, amelyeket a Szentszék szabott, a hírek szerint szerepel a II. Vatikáni Zsinat és az új mise érvényességének elfogadása – két olyan pont, amit annak idején Lefebvre érsek is aláírt 1988-ban, a Ratzinger bíborossal folytatott tárgyalások során, állítja Tornielli a kiszivárgott hírekre hivatkozva.

A Szentszék a Szent X. Pius Papi Közösségnek az Opus Dei státusához hasonló jogi formát (személyi prelatúra) ajánl a közösség kánoni helyzetének megoldásaként. Tornielli szerint az időpont soha nem volt ilyen kedvező a kiegyezésre, mint most. Ezzel kapcsolatban utal a Summorum Pontificum motu proprio megjelenésére, a kereszt oltárra való visszaállítására, a pápai miséken egyre gyakrabban előforduló térden áldoztatásra és a pápa régi miseruhákban való megjelenésére. Ennyire kedvező feltételek a teljes visszatérésre valószínűleg soha többé nem adódnak. Állítólag a lefebvristák belátták ezt, de Fellay püspöknek még néhány belső ellenállást le kell küzdenie.

Ehhez a hírhez, hétfőn késő délután a kreuz.net internetes portál a következő friss hírt csatolta:

Hétfőn késő délután Fellay püspök második asszisztense, Hw. Alain-Marc Nély, megerősítette Tornielli információit a „Kipa-Apic” hírügynökség előtt.

Június 28-ig eljuttatják válaszukat a Vatikánnak, melyet akkor nyilvánosságra is hoznak.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA