Nincs értelme az Ecclesia Dei-nél való fellebbezésnek
(forrás: www.kreuz.net – 2008. június 25.)

Chicoutimi/Québec/Kanada
A kanadai Chicoutimi püspöke, Mons. André Rivest (66) nem hajlandó engedelmeskedni a pápának. Tavasszal több mint száz hívő az egyházmegye egyik plébánosát, Jean-Roch Gaudin prelátust arra kérte, hogy három templomának egyikében havonta egyszer a régi misét mutassa be. Mivel a hívek nem ugyanabból az egyházközségből jöttek, a prelátus értesítette püspökét a tervezett miséről.

Május 19-én a püspök a kérdést a paptanács elé vitte. Rákövetkező nap felhívta Gaudin prelátust, és megtiltotta, hogy a hívek kérését teljesítse. Az engedetlen püspök döntését több látszat-kifogással is megindokolta. A prelátus a püspöki kifogásokat nyilvánosságra hozta plébániai levelében.

Elsőként azt állítja Rivest püspök, hogy az egész egyházmegyében nem létezik egyetlen olyan „állandó csoport” sem, melyet a motu proprio állítólag előír. Az aláírók szétszórva élnek, akiknek – bár mindannyian megkeresztelt és praktizáló katolikusok – semmi közük sincs egymáshoz. Az után azt állítja a püspök, hogy a régi mise bemutatásával egyházmegyéjében szakadás állna elő. Végezetül kijelenti, hogy mind a celebránst, mind a híveket előbb meg kellene vizsgálnia, hogy megfelelő latin tudással rendelkeznek-e. „Az aláírók közül csak kevesen felelnek meg e kritériumoknak” – jelentette ki a püspök győzelmében biztosan.

Pater Gaudin körlevelében csatlakozott püspöke véleményéhez, és azt ajánlotta a híveknek, hogy aki régi misére akar menni, utazzon el a 200 kilométerre fekvő Québec-be.

Az Ecclesia Dei-nél való fellebbezést Rivest püspök jó előre értelmetlennek nevezte. „Egy egyházmegyében a lelkipásztori gondokért és a liturgiáért a helyi püspök a felelős, és nem a pápa” – állítja. A Szentatya rendszerint respektálja ezt – ez alól csak a „nagyon, nagyon, nagyon fontos okok kivételek”.

„A pápa biztosan nem fog közbelépni ebben az esetben, és nem fogja a püspököt arra kötelezni, hogy egyházmegyéjében tridenti misét engedjen bemutatni” – ebben biztos Mons. Rivest. Mindössze további információkat fog kérni, aztán elfogadja a püspöki döntést. Az ehhez szükséges papírmunkával a püspök – Mons. Rivest itt magára gondol – csak „értelmetlenül fecsérli idejét”.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA