Az ausztrál püspöki konferencia elhatárolódik az egyik püspök társuktól
(forrás: www.kath.net – 2008. május 14.)

Ausztrália
Az ausztrál püspökök szokatlan lépésben határolódtak el egyik tagjuktól, aki könyvében olyan téziseket képvisel, melyek ellentétben állnak az Egyház tanításával.

Az ausztrál püspöki konferencia nyilatkozatban óvott Sydney 2001-ig hivatalban levő segédpüspökének, Geoffrey Robinson nyugalmazott püspöknek „tanításbeli problémáitól”.

Robinson „Confronting Power and Sex in the Catholic Church: Reclaiming the Spirit of Jesus” című könyvében megkérdőjelezte „a katolikus Egyháznak az igazság definitív tanításához való tekintélyét”, állítják a püspökök. Robinson jelenleg tudományos körúton van az Egyesült Államokban.

A könyv Robinson püspök „bizonytalanságát tükrözi magának Krisztusnak a tudásáról és tekintélyéről”. A konferencia tartalmilag többek között a segédpüspöknek a hagyományról vallott nézeteit kritizálta, valamint a Szentírás sugalmazottságáról, a csalhatatlanságról, a Credo tekintélyéről, a papság lényegéről és az erkölcstan lényeges elemeiről való állításait.

„Az embereknek joguk van arra, hogy tisztán lássák, amit a katolikus Egyház hisz és tanít”, emlékeztettek nyilatkozatukban az ausztrál püspökök. Robinson alapvető problémája az, hogy nem ismeri el, hogy „az egyházi tanítóhivatal az igazságot Krisztus nevében kötelező érvényűen” tanítja.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA